İbrahim Kalın'dan HÜDA PAR'ın ittifaka katılımıyla ilgili ilk yorum

İbrahim Kalın'dan HÜDA PAR'ın ittifaka katılımıyla ilgili ilk yorum

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yeniden Refah Partisinin Cumhur İttifakı'na katılım sürecine ilişkin soru üzerine, "Yeniden Refah Partisi ile AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi ve HÜDA PAR arasında aslında öteden beri gelen bir taban, gönül ve hafıza birlikteliği olduğunu" söyledi.

Kalın, "Ben kendi adıma da yani Sayın Fatih Erbakan'ın bu konudaki kararını kurmaylarıyla beraber gözden geçirip ittifaka katılmasını büyük bir memnuniyetle karşıladım." dedi.

İsveç'in NATO üyeliği

İbrahim Kalın, NATO'ya üyeliği sürecinde Finlandiya için neden ayrı bir uygulamaya gidildiği sorusunu yanıtlarken, bu ülkenin baştan beri "oyuna bir sıfır önde başladığını" söyledi. Kalın, şöyle devam etti:

"Başvuruyu İsveç'le birlikte yaptılar ama gerek FETÖ gerek PKK yapılanması gerek savunma sanayi ürünlerine tahdit uygulanması ve Avrupa Birliği içerisinde Türkiye'nin PESCO gibi programlara dahil edilmesi konularında Finlandiya yapıcı bir tutum içerisinde oldu."

"Yıllara sari olarak geriye doğru Finlandiya uyguladığı bazı vize ve göç politikaları çerçevesinde de, bu işte PKK'lı, iltisaklı, vesaire bizim açımızdan da sorun teşkil edecek kişilerin ülkeye girişi konusunda daha sıkı bir rejim uyguladı. Ondan dolayı avantajlı bir konumdaydı. Bu süre içerisinde de bizim taleplerimiz konusunda daha hızlı, daha şeffaf, daha netice alıcı bir tutum içerisinde de oldular."

"NATO'nun genişleme politikasına hep olumlu baktık"

Geçen sene İsveç'te bir anayasa değişikliği yapıldığını ve ocak itibarıyla yürürlüğe girdini, bu çerçevede yazılan yeni terörle mücadele yasasının da 1 Haziran'da devreye gireceğini aktaran Kalın, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 2 ay içerisinde onu tamamladıkları zaman bizim güvenlik kaygılarımızı giderecek yönde daha kararlı somut, sonuç alıcı adımlar atmaları mümkün hale gelecek. Hazirandan itibaren bu yasa yürürlüğe girecek. Ondan sonra bir göreceğiz ne kadar hızlı hareket edebilecekler. Tabii bu süre içerisinde aslında İsveçliler şunu açıkça ifade ettiler. 'Evet PKK, FETÖ ve benzeri örgütler yıllar içerisinde bizim ülkemize gelip çöreklenmişler. Bizim göçmen yasamızı, bizim bazı özgürlüklerimizi, azınlıklara tanıdığımız bazı imkan ve imtiyazları kendi lehlerine sömürmüşler, istismar etmişler. Biz bunu artık fark ettik ve buna son vermek istiyoruz' diye."

Kalın, İsveç'e, "bu örgütlere karşı, hukuki, idari anlamda atılabilecek adımları hızlı bir şekilde atarak bunlardan kurtulun" dediklerini belirterek, "Ondan sonra biz de yani NATO ittifakı içerisinde bu birlik ve beraberliği net bir şekilde ortaya koyalım. Biz prensip olarak NATO'nun genişleme politikasına hep olumlu baktık." değerlendirmesini yaptı.

ABD ile devam eden F-16 pazarlığı

Kalın, Türkiye'nin F-16 alımına ilişkin soruya da, "Biz tabii ki bu programı destekliyoruz. Olmasını istiyoruz. Yeni F-16'ların alınması, mevcut F-16'larımızın modernize edilmesi. Bunlar tabii ki önemli kazanımlar olur ama açıkçası hani bugünden yarına bu olmazsa 'biz hava gücünde büyük zafiyet gösteririz, kendi ülkemizi savunamayız' böyle bir hava içerisinde de değiliz açıkçası. Böyle bir panik hali içerisinde de değiliz. Olursa iyi olur. Ülkemiz için de iyi olur. NATO ittifakı için de iyi olur. Savunmamız için de iyi olur ama olmazsa biz alternatifler üretmeye zaten devam ediyoruz." yanıtını verdi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.