ABD'den Türkiye'ye kısıtlı F-16 ekipman satışı

ABD'den Türkiye'ye kısıtlı F-16 ekipman satışı

ABD'de Biden yönetimi, F-16 filosunun modernizasyonu için üst model yazılım paketi satışı konusunda Kongre’yi bilgilendirdi.

ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi Türkiye’ye şu anki F-16 filosu için üst model yazılım paketi satışı konusunda Kongre’yi bilgilendirdi. Kongre’nin engellememesi halinde 259 milyon dolarlık paket uzun süre sonra Türkiye’ye yapılan ilk savunma ekipmanı satışı olacak. Türkiye’nin yeni F-16 ve modernizasyon kitleri talebine ilişkin daha kapsamlı anlaşmanın akıbetiyse henüz belirsiz.

Konuya ilişkin haberi ilk olarak Reuters haber ajansı duyurmuş, haberde ABD Kongresi’nin ilgili komisyonlarının olası satışa gayrı resmi onay verdiği iddia edilmişti.

VOA Türkçe’nin haberi doğrulatmak ve bilgi almak için ulaştığı Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Türkiye’ye mevcut F-16 filosu için elektronik yazılım satışı konusunda Kongre’nin bugün bilgilendirildiğini açıkladı.

Türkiye’nin değerli bir NATO müttefiki olduğunun belirtildiği açıklamada sözkonusu paketin tutarının 259 milyon dolar olduğu kaydedildi.

“Temel bir uçuş emniyeti meselesi”

Açıklamada, “Biden yönetimi Türkiye’nin F-16 filosunun elektronik yazılımını güncel standarda taşıma çabalarını desteklemektedir. Bu satış, iletişimi güncelleyerek ve yerde çarpışmanın önlenmesi gibi güvenlik önlemlerini iyileştirerek, Türkiye’nin NATO ile birlikte işlerliğini güçlendirecektir” denildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü konunun hem Türkiye hem de Türkiye ile ortak görevlere katılan tüm Müttefik ve ortaklar için “temel bir uçuş emniyeti konusu” olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin şu anki F-16 filosu için yazılım güncellemesine odaklanan dar kapsamlı paket, Kongre engeline takılmaması halinde, uzun süre sonra Türkiye ile yapılan ilk savunma paketi anlaşması olacak.

259 milyon dolarlık paket neyi kapsıyor?

Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi’nin (DSCA) internet sitesinde olası satışa ilişkin daha fazla ayrıntıya yer verildi.

Türkiye'nin mevcut F-16 filosunu desteklemek amacıyla, Operasyonel Uçuş Programı elektroniği ve Otomatik Çarpışma Önleme Sistemi kabiliyeti gibi savunma malzemeleri ve hizmetleri satın alma talebinde bulunduğu kaydedildi.

259 milyon dolarlık paketin donanım ve yazılım güncellemelerini, entegrasyon ve test desteğini, eğitim ve eğitim ekipmanını, yedek parça ve onarım parçalarının yanısıra teknik belgeleri kapsadığı belirtildi.

“Satış bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyecek”

Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi’nin (DSCA) açıklamasında söz konusu satışın, ABD’nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyeceği ve Türkiye’nin mevcut ve gelecekteki olası tehditleri karşılama kabiliyetini geliştireceği ifade edildi.

Bu ekipman ve satışın bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği de vurgulandı.

“Daha kapsamlı anlaşmanın akıbeti belirsiz”

Reuters haber ajansı bugünkü özel haberinde, ABD Kongresi’nin alt ve üst kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ilgili komisyonlarının, Türkiye’nin var olan F-16 uçakları için kapsamı dar bir modernizasyon paketine gayriresmi onay verdiğini aktarmıştı.

Haberde, Türkiye’nin Lockheed Martin üretimi olan yeni F-16 savaş uçakları ve yaklaşık 80 adet modernizasyon kiti talebine ilişkin daha kapsamlı anlaşmanın akıbetinin Kongre’de itirazın devam etmesi sebebiyle belirsiz olduğu kaydedildi.

VOA Türkçe’nin Reuters’ın konuya ilişkin haberinin ardından bilgi almak üzere ulaştığı Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ilgili komisyonlarından herhangi bir açıklama gelmedi.

“Amaç olumlu sinyal göndermek, kapsamlı anlaşma için başka güvenceler gerekli”

Biden yönetiminin Türkiye’ye şu anki F-16 filosu için üst model yazılım paketi satışı konusunda Kongre’yi bilgilendirmesi adımı, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünü uzun süre bloke ettikten sonra onaylamasının ve 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde Yunanistan’la yaşanan gerilimde yumuşama sinyallerinin ardına rastladı.

Reuters’a konuşan kaynaklardan biri, kapsamı dar paketin, Biden yönetiminin “Ankara’ya olumlu bir sinyal göndermek amacıyla” Kongre üyelerinden paketi onaylamalarını istemesinin ardından kabul edildiğini söyledi.

Aynı kaynaklar, dar kapsamlı pakete verilen onayın Kongre’nin daha büyük paket için de yeşil ışık yakacağı anlamına gelmediğini; Kongre üyelerinin bunun için Türkiye’den NATO’nun genişlemesinin ötesinde başka konularda da güvence istediğini belirtti.

Reuters’a bilgi veren kaynaklara göre bu konular arasında, Yunanistan’la gerilimin tamamen aşılması, Suriye’nin kuzeyinde askeri harekattan kaçınılması ve Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanması yer alıyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.