İçişleri Bakanı Soylu'dan gündeme dair açıklamalar

İçişleri Bakanı Soylu'dan gündeme dair açıklamalar

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 'Gerekirse tedbirleri yükseltebiliriz. Daha üst tedbirler almamız gerekiyorsa alırız' dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

- Bu kadar küresel olan, 175 ülkeye yayılan salgınla karşı karşıyayız. Tüm ülkeler bu konuda tedbirler alıyor. Biz de adım atıyor, tedbir alıyoruz. İlk günden beri önlem alıyoruz. Çin ile başladı, İran ile devam etti. Sonra Batı'ya ve ABD'ye gitti. Şu ana kadar bizim bakanlığımız 38 genelge yayınladı.

"Türkiye'de hayatın yüzde 80'i durdu"

- Sosyal izolayonu sağlamaya çalışıyoruz. Birçok tedbir alındı. Üst üste tedbirler alındı. Kendi OHAL'i dediğimiz şey insanların kendi önlemi. Bunu her gün ölçüyoruz. Türkiye'de hayatın yüzde 80'i durdu. Şehirlerdeki toplu taşımanın, hayat akışının yoğunluğunu ölçüyoruz. Şu anda şehirlerarası yolcu otobüslerdeki yolcu oranı yüzde 73 azaldı. Yolculuk seviyesi yüzde 81 azaldı.

Sokağa çıkma yasağı olacak mı?

- Bir Sağlık sisteminin ayakta kalması, 2. kamu düzeninin devam etmesi, 3. sosyal izolasyonun sağlanması, 4. gıda temininin devam etmesi. Böylece salgına karşı en önemli tedbirleri almış oluruz. Tedbir yükselterek devam ediyoruz. Dünyayı takip ediyoruz.

- Gıda tedariki temininde dünyada ciddi sorun var. Kamu düzeni açısından üst bir zorluk yaşamadılar ama gıda konusunda güçlük yaşadılar. Biz neden kendi OHAL'inizi ilan edin diyoruz. ABD'deki araştırmaya göre sosyal izolasyon en önemli tedbir. Böylece yüzde 75 başarılı olunabilir.

- Tedbirlerimizi alırken 4 unsurun önemli olduğunu tekraren vurguluyorum. Bir süreç yönetiyoruz. Bunun köşelerini iyi tutmak zorundayız. Kamuoyunu sürekli şeffaf olarak bilgilendirmek durumundayız. Ankara, İstanbul ve İzmir'de şehir içeri çekilmiş durumda. Yapılan her işlem ve adımda bizim sağlamamız gereken sosyal mesafeyi ortaya koymak. Sorumlulukları mümkün olduğunca ortaya koyabilmek gerekiyor. Kamuda seyrekleşme var. Uzaktan çalışma var. Ama benim bakanlığımda böyle bir şey yok. AFAD, polis, jandarma sahada. Ful mesai çalışıyoruz.

- Tam sosyal izolasyon her zaman gündemimizde. Bugünkü tedbirlerle karşılayamazsak, bunu yapabiliriz. Alacağımız tedbirler var. Eğer tedbirlerle salgının önüne geçemeyeceksek bu tedbiri alabiliriz. Burada bir tereddüt yok.

- Almak üzere olduğumuz personelleri de sahaya sürdük. Son sınavları kalmıştı, aldık onları göreve. Silahsız ama bekçi kıyafeti ile eğitimleri tamamlanmamış olanları değerlendirdik. Eğitimlere malum ara verildi. Güven masasındaki 3 bin personeli de ihtiyaç olan alanlara sahaya sürüyoruz.

"Koronavirüs fırsatçıları"

- Stokçulara karşı zorunluluktan dolayı bir çağrıda bulunduk. Tüm maske üretici firmalara, kaçakçılık şubesi ekipleri gitti, uyarıları yaptı. 12 saat sonra tebligatları ortaya koydular. 20-21 diye başlamıştık. 69 firma ile anlaşma imzaladık. Anlaşma için bekleyen firmalar da sırada. İyi bir noktadayız. N-95, cerrahi maskeler, tulumlar olsun çalışmalarımızı yapıyoruz.

- Stokçuluk ve fahiş fiyatlar ile ilgili birimlerimiz sahada. Sahte ürünlere de engel olmaya çalışıyoruz. 155, 156 nereye bildirirlerse bildirsinler, biz tepesinde olacağız. Milletimiz adına günah olduğunu adlediyoruz. Suç olduğunu söylüyoruz. Gerekli adımları atarız, bunu ifade ediyorum.

- Maske üretimindeki kumaşın da fiyatları artmaya başladı. Dün akşam bu konuda yine toplantı yaptık. Bunların da tepesindeyiz. Gün tedbir alma günü. Türkiye'yi bu salgından uzak tutma, en az zararla çıkma günüdür.

Şehirler arası otobüs seferlerinin tamamen durdurulması

- Eğer ihtiyaç duyulursa bunu yapabileceğimizi arkadaşlarla konuştuk zaten.

"320 bin vatandaşın ihtiyacı karşılandı"

- 65 yaş üstüne siz evden çıkmayın dediğimizde bunların ihtiyacını karşılamak zorundayız. Almanya bunu gönüllüler eli ile yapmaya çalışıyor. Ama bunu kontrol etmek mümkün değil. Kamu eli ile bunu en iyi yapan ülkeyiz. Sosyal destek hattına gelen talep 360 bin. 320 bin vatandaşın ihtiyacı karşılandı. Kimsesiz tek başına kalanlar ile ilgili şöyle bir uygulamaya gittik. 112 ve 165 sistemine yükledik. Kaymakamlar ve muhtarlar arasında bir iletişim hattı kurduk.

- Bizim ulaşamadıklarımız ve bize ulaşamayanlara oradan ulaşmaya çalışıyoruz. Aile Hekimleri ile de bir sistem kurduk. Aile Hekimleri, 2-3 günde bir arayıp ilaç ihtiyacını soruyor. Yazılımlar 2-3 günde kuruldu. Bizim Vefa Destek Hattı diye bir bölümümüz yoktu ki. 24 saat mesai harcandı. Bakan Berat Bey ile konuştuk. O da bankaları topladı, konuştu. Yapılabilecekleri anlattı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapıldı. Maaşları eve götürecek bir sistem bile kuruldu.

- Şu anda 2 milyon civarında maske dağıttık. 1 milyon jandarmaya dağıttık. Bir de sevk dönemi biliyorsunuz. Jandarma kışlaya gelir gelmez 15 gün izole ediyoruz. Gelen kim olursa olsun, izole olacak. Orada da enfekte olmamalıyız. Tüm tedbirleri aldık. İlk tedbiri Nüfus Müdürlüğü'nde aldık. İlk kez burada söylüyorum. 65 yaş üstünün randevularını bir sonraki aya attık. 8 dakikada bir olan randevuyu 30 dakikaya çıkardık.

Sosyal medyadaki korona provokasyonu

- 2 bin 551 provokatif hesap tespit edildi. 449'una işlem yapıldı. Diğerlerine de işlem yapılmaya devam edilecek. Yüzde 70 bu sabah aldığım bir rakam. Yüzde 70 FETÖ, PKK hesaplar... Bu hesapların büyük bir bölümü yurt dışı hesaplar. Türkiye'de olup da bizim bulamayacağımız hesap yok. Yarım saat... Whatsapp gruplarını kullananları söylüyorum, iletişim yapanlara, vatandaşlarımıza yalvararak söylüyorum.

- Vatandaş otobüs durağı önünde kendini yere atıyor, öteki çekiyor. 'Koronavirüsten öldü' diyor. Para almak için yapıyor. Ya da bir kadın 'Ben koronavirüs' oldum' diyor... Hemen müdahale ettim. Kadın kronik hasta çıktı. Tüm bunları açıklamamıza rağmen, paylaşmamıza rağmen provokasyonunu yapanlara rağmen yaygınlığı var. Bunu yapanlar da kamusallaştıranlar da suçludur. Burada AYM'nin özgürlükçü akılı devreye girebilir tabi her zaman olduğu gibi.

- Ben şuan siberde sörf yapıyorum... Kim yanlış yapmışsa bunu getiriyorum. Şimdi yeni bir karar almışlar... Onu da reddediyorum. 'Ölme eşeğim ölme...' Sosyal medyada bir provokatif paylaşım görürse bunu alıp savcılığa müracat edip, ilgili kararı alıp buna müdahale etme fırsatına sahip. Şimdi yok. Bunun tespiti için de gidip karar alacağız.

- Gidip geleceğiz, tekrar gidip tekrar geleceğiz... Siz bu yavaşlıkla hareket ettiğiniz sürece... O zaman 'lekelenme hakkı' gibi bir hakkı neden getiriyorsunuz? Öyle çelişkili kararlar veriyorlar ki, şuramızdayız...Bunu da söyledim. Ben lafı ağzımda tutan bir insan değilim. İki arada bir derece çıkan kararlar kamuoyunun gözünden çıkmasın. Bu kararları AYM Başkanı ile de görüştüm... Hukuk nasihati alıyoruz. Bunu biz söylemezsek... Sahada biz mücadele ediyoruz.

Yunanistan sınırındaki göçmenler

- 150 bin 600 kişi sınırdan geçti. 4 bin 600 kişi Pazarkule'de bekliyor. Bunların tüm ihtiyaçları da karşılanıyor. Plastik mermi attılar. bir mültecinin gözünü yaraladılar. Uyardık, bir daha yaparsanız 10 mislini yaparız diye. Yaptılar, 10 mislini yaptık. Karşı tarafı plastik mermi ve gaz bombasına boğduk. Geçişler sürüyor. Durmadı.

Gençlere çağrı

- Gençler, 'Bana bir şey olmaz' derseniz olmaz. Kendi OHAL'imizi unutmamalıyız. Negatif çıktım rahatım, böyle bir şey yok. Ben vakaları izliyorum Adam 14 gün önce gelmiş. Negatif çıktı, 14'üncü günde pozitif çıktı. Ateşi 14'üncü günde çıktı. Sosyal izolasyon önemli. Özellikle gençler hayatlarını yavaşlatmalıdır.

Umreden gelenlerin karantinaya alınması

- Suudi Arabistan hiçbir vaka bildirmedi dünyaya. Ne zaman umreden gelenlerden vaka çıktı, Sağlık Bakanlığı bunları karantinaya alıyoruz dedi. Bazı ülkeler bunu saklıyorsa, bizim yapacağımız onların resmi bilgilendirmesi. İlk vaka sonrası tek tek çalışma başlattık. O günden sonra tedbirleri aldık. Teyzem umreye gitti, teyzeme bir yere gitmeyeceksin dedim. Anneme de dedim gitmeyeceksin. Kızı 14 gün sonra dün ilk defa gitti. Kalmayacaksın dedim. Alınganlık yapmayalım. Kendi aileme de uyguladım kuralları.

- Bunu kamuoyu ilk kez duyacak. Maske üretimindeki kumaşın da fiyatları artmaya başladı. Dün akşam bu konuda yine toplantı yaptık. Bunların da tepesindeyiz. Gün tedbir alma günü. Türkiye'yi bu salgından uzak tutma, en az zararla çıkma günüdür.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.