İki Arap Prensi açık arttırmada yüz milyonları yarıştırdı

İki Arap Prensi açık arttırmada yüz milyonları yarıştırdı

Suudi Veliaht Prensi ile BAE'nin fiili liderinin açık arttırmaya katılması sebebiyle Leonardo da Vinci'ye mal edilen bir tablonun fiyatının 450 milyon dolara fırladığı ileri sürüldü.

Aslında yakın arkadaş olan Suudi Veliaht Prensi ile BAE'nin fiili liderinin birbirlerinden habersiz açık artırmaya katılması ve karşısındakinin Katar Emirliği olduğunu sanması sebebiyle Leonardo da Vinci'ye mal edilen bir tablonun fiyatının 450 milyon dolara fırladığı ileri sürüldü.

Leonardo da Vinci'ye mal edilen 'Salvator Mundi' (Dünyanın Kurtarıcısı) tablosunun 450 milyon dolar gibi rekor fiyata satılmasının sebebi ortaya çıktı.

"Yeter ki Katar'ın olmasın"

Selman ile Nahyan, karşısındakinin kim olduğundan habersiz karşılıklı fiyat artırdı. Zira iki prens de o sırada karşısındakinin Katar Emirliği olduğunu düşünüyordu.

Sonunda tabloyu Suudi Veliaht Prensi adına fiyat artıran ve en yüksek rakamı veren Suudi Prensi Bader bin Abdullah'ın kazandığı New York Times gazetesine yansıdı. BAE lideri adına da bir temsilcisinin fiyat artırdığını aktaran Daily Mail, Nahyan'ın 1 milyar dolar harcadığı Louvre Abu Dabi Müzesi'ne Da Vinci'ye mal edilen tabloyu koymayı amaçladığını belirtti.

BAE liderine yakın bir kaynak, Daily Mail'e şunları söyledi:

''Açık artırma tırmanmaya başladı. İki prens de o sırada karşısındakinin Katarlılar olduğunu düşünüyordu ve tabloyu kesinlikle Katar'a kaptırmak istemiyordu. O yüzden vekillerine 'İstediğin kadar yükseltebilirsin, yeter ki tabloyu al' talimatı veriyorlardı. Fiyat 450 milyon dolara çıktığında BAE pes etti. Bunun bir rekor olduğu açıklandığında felaket ortaya çıktı. Nahyan, Selman'a 'Yahu fiyatı artıran ikimizmişiz, katıldığını bana niye söylemedin' dedi.''

Tasarruf ve yolsuzlukla uğraşırken...

Suudi Veliaht Prensi ise ülkesinde kemer sıkma programı uygulayıp yolsuzlukla mücadele adı altında gözaltı operasyonları düzenlediği dönemde Katarlılara teklif edilen fiyatın yaklaşık 6 katını ödemiş pozisyonda buldu kendini.

Suudi Arabistan'da siyasi tepkilerin odağındaki MbS (Veliaht Prens Muhammed bin Selman)'ye bunun üzerine BAE lideri '450 milyon dolarlık 'Topaz' isimli yatımla tabloyu değiş tokuş edelim' önerisini getirdi. MbS'nin kabul etmesi sonucunda açık artırmadan bir hafta sonra 'Salvator Mundi', Louvre Abu Dabi Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Katar'ın tercihi Neymar

Suudi kraliyetinin liderliğindeki blokun 10 aydır uyguladığı abluka ve yaptırımlardan etkilenmiş gözükmeyen Katar Emirliği ise sahibi olduğu futbol kulübü Paris Saint Germain'e Neymar'ı 222 milyon euro bonservis ödeyerek transfer etmeyi tercih etti. Bu da dünya futbol tarihine şimdiye kadarki en pahalı transfer olarak geçti.

Yat koleksiyoneri MbS

Bu arada Suudi Veliaht Prensi de dünyanın en lüks yatlarının koleksiyoneri oldu. Zira MbS, 2014'te 'Rus votka kralı' Yuri Shefler'den 'Serene' isimli yatı 550 milyon dolara, ABD Başkanı Donald Trump'ın eski iş ortaklarından Ronald Tutor'dan 'Pegasus VIII' isimli yatı 60 milyon dolar olduğu sanılan bir fiyata satın almıştı.

Hızını alamayan MbS, 2015'te de 'dünyanın en pahalı evi' lakaplı bir Fransız malikanesi (Chateau Louis XIV) için 300 milyon dolar ödemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.