İngiliz sömürge yönetiminin Hindistan'da 40 yılda 165 milyon insanın ölümüne yol açtığı ortaya çıktı

İngiliz sömürge yönetiminin Hindistan'da 40 yılda 165 milyon insanın ölümüne yol açtığı ortaya çıktı

İngiliz İmparatorluğunun Hindistan'daki 40 yıllık sömürgecilik döneminde 165 milyon Hindistanlının ölümüne neden olduğu ortaya çıktı.

Geopolitical Economy'nin aktardığına göre, ekonomik antropolog Jason Hickel ve yazar Dylan Sullivan, World Development adlı akademik dergide "Kapitalizm ve aşırı yoksulluk: Uzun 16. yüzyıldan bu yana reel ücretler, insan boyu ve ölüm oranlarının küresel bir analizi." başlıklı bir makale yayımladı.

İkilinin akademik dergide yayımladığı makalede İngiliz İmparatorluğunun sömürgecilik uygulamalarının Hindistan'ı maruz bıraktığı zararlara dair bilgiler yer aldı.

Buna göre, İngiliz İmparatorluğu'nun Hindistan'da 1880-1920 sömürgecilik döneminde ölümüne yol açtığı kişilerin sayısına dair rakamlar 165 milyona dek ulaşıyor.

İngiliz İmparatorluğunun Hindistan'da neden olduğu ölüm sayısı, her iki Dünya Savaşı'nda meydana gelen ölümlerin toplam sayısından daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Hickel ve Sullivan, El Cezire'de yayımladıkları "İngiliz sömürgeciliği 40 yılda 100 milyon Hindistanlıyı nasıl katletti?" adlı bir görüş yazısında, daha önce yayımladıkları makalenin bir özetini sundu.

İktisat tarihçisi Robert C. Allen tarafından yayımlanan araştırmaya göre, Hindistan'daki aşırı yoksulluk İngiliz sömürgesi döneminde 1810'da yüzde 23'ten 20. yüzyılın ortalarında yüzde 50'nin üzerine yükseldi. İngiliz sömürge döneminde reel ücretler azalma eğilimi göstererek 19. yüzyılda en alt noktaya ulaştı ve kıtlık, daha yaygın ve daha ölümcül hale geldi. Hint halkına yarar sağlamak bir yana sömürgecilik yazılı tarihte çok az benzeri olan bir insanlık dramıydı.

Uzmanlar, Britanya'nın emperyal gücünün zirvede olduğu, 1880-1920 yılları arasındaki dönemin özellikle Hindistan için yıkıcı olduğunu belirtiyor. Sömürge rejimince 1880 yılından itibaren başlayarak yapılan kapsamlı nüfus sayımları, 1880'lerde bin kişi başına 37,2 olan ölüm oranının 1910'larda 44,2'ye yükseldiğini ortaya koyarak ölüm oranlarının bu dönemde önemli ölçüde arttığını gün yüzüne çıkarttı. Ortalama yaşam süresi ise (söz konusu dönemde) 26,7 yıldan 21,9 yıla geriledi.

Ekonomist Utsa Patnaik, yaklaşık olarak 200 yıllık sömürgecilik sırasında İngilizlerin, Hindistan'da en az 45 trilyon dolar varlığa el koyduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.