İngiltere ayrılık için AB'ye son teklifini sundu

İngiltere ayrılık için AB'ye son teklifini sundu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Avrupa Birliği'ne Brexit ile ile ilgili son teklifini sundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Avrupa Birliği'ne Brexit ile ile ilgili son teklifini sundu. İngiltere Başbakanı, teklifin Brüksel tarafından kabul edilmemesi halinde birlikten anlaşmasız çıkacaklarını ifade etti.

Başbakan Johnson, İngiliz hükümetinin tavizde bulunduğunu, Avrupa Birliği'nin de bu yönde davranacağını ümit ettiklerini söyledi. Taraflar arasında üç yıldır devam eden krizin ardından atılan bu adım Johnson tarafından, "Yapıcı ve makul teklifler" olarak değerlendirildi. Berlin ve Paris konu ile ilgili açıklama yapmayarak Johnson'ın son teklifinin detaylarını beklediklerini duyurdu.

Manchester'de Muhafazakar Parti'nin yıllık Konferansında konuşan Johnson önce Avrupa Birliği karşıtı olmadıklarını belirtti daha sonra ise "Ne olursa olsun 31 Ekim'de Avrupa Birliği'nden ayrılacağız." ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği ile yeni bir partnerlik kurulması gerektiğini söyleyen Johnson ülkede daha fazla hastane inşa etme sözü verdi. Ayrıca ekonomi ve sağlık konularına da daha fazla önem verme taahhüdünde bulundu.

Muhalefet: Planın AB ülkelerinin onayını alması zor

Plana tepki gösteren muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn bu önerinin Avrupa Birliği ülkeleri tarafından desteklenmesinin oldukça zor olacağını ifade etti. Corbyn ayrıca İrlanda sorunu ile ilgili Hayırlı Cuma Anlaşması'nın nasıl korunacağına yönelik bilgi verilmediğini de söyledi.

Yeni teklifte önce çıkan maddeler neler?

  • Yeni teklifte Johnson, İrlanda sorunu ile ilgili "backstop" olarak bilinen tedbir maddesinin kaldırılmasını talep ediyor. İngiltere'nin gelecekte ticari konularda Avrupa Birliği'nden bağımsız bir şekilde hareket edebilmesinin önemine vurgu yapılıyor. İngiltere'nin kendi kurallarını belirlemesi için Avrupa Birliği'nin gümrük sistemine bağlı kalamaması gerektiği belirtiliyor.Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki mevcut anlaşmada İrlanda adasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi güvence altına alan ve hiçbir kesimi memnun etmeyen "Backstop" (tedbir maddesi) bulunuyor.
  • İki İrlanda arasında sert sınır oluşturulma riskinin önemli bir barış projesi olarak görülen Hayırlı Cuma Anlaşması'nı zedeleyebileceği belirtiliyor. Johnson, yeni planın 1998 yılında imzalanan Hayırlı Cuma anlaşmasını riske atmayacağının altını çizdi.
  • Geçiş sürecinden sonra Kuzey İrlanda'nın Avrupa Birliği değil İngiltere'nin gümrük sistemine dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor.

  • Geçiş döneminden sonra, İngiltere ve AB gümrük bölgelerini ayrı ayrı işletecek, böylece İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında sınır gümrüğü olacak.

Diplomatik kaynaklar, önerinin 31 Ekim'den önce anlaşma sağlanması için yeterli olmayacağını savunuyor. Brexit'in yeniden ertelenme riski bulunduğu öne sürülüyor. Johnson Brexit'i ertelemenin hiç bir anlamı olmadığını ve bunun masrafları artıracağını belirtiyor. İkinci referandum yapılması halinde tartışmaların 3 yıl daha uzayacağını belirten Boris Johnson "bırakalım Brexit gerçekleşsin" dedi.

Boris Johnson, yeni teklifi öğle saatlerinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile telefonda görüştü. Komisyon teklifi inceleyeceklerini duyurdu.

AB'nin bu planı kabul etmesi için ortak pazara yönelik büyük taviz vermesi gerekeceği öne sürülüyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.