İngiltere ile AB'den 'son dakika' görüşmesi

İngiltere ile AB'den 'son dakika' görüşmesi

AB Konseyi Başkanı Tusk, Brüksel'deki zirve öncesi İngiltere Başbakanı Theresa May ile Brexit'i görüşecek.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere ile AB arasındaki Brexit anlaşmasıyla ilgili olarak Başbakan Theresa May ile özel bir görüşme yapacağını açıkladı. Tusk Twitter hesabından yayınladığı mesajda bu akşam Brüksel'deki AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinden önce İngiltere Başbakanı ile 'son dakika' görüşmesi yapacağını duyurdu.

Brüksel'deki diplomatik çevreler tarafından hükümet liderlerinin Başbakan May'in Brexit anlaşmazlığındaki karşıtlarının endişelerini dağıtmak amacıyla yazılı bir açıklama yapacakları konuşuluyor.

27 AB üyesi ülkenin liderleri akşam toplantısında Brexit anlaşmazlığında May'e nasıl destek verilebileceğini görüşecekler. Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) edindiği bilgiye göre 6 paragraflık ortak bildiride Brexit anlaşmasına açıklık getirilecek.

İrlanda'lar arasındaki sınır statüsü

Açıklamanın en önemli maddesini Birleşik Krallık'a bağlı olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırın gelecekteki statüsü oluşturacak. AB'nin önerdiği çözüm formülü, taraflar arasındaki kapsamlı ticaret anlaşmasıyla ilgili görüşmelerden sonuç alınamadığı takdirde sınır kontrollerinin yeniden yürürlüğü sokulmamasını öngörüyor.

AB ülkelerinin ortak bildirisinde, ilerde Britanya'ya ek tavizler verilmeyeceği şeklindeki bir ifadenin de bulunmayacağı öğrenildi. Brexit anlaşmasının İngiliz parlamentosunda kabul edilebilmesi için AB'nin Ocak ayında bağlayıcı bir belge yayımlamasının da mümkün olduğu bildiriliyor. Başbakan Theresa May Brexit oylamasının 21 Ocak'tan önce yapılması gerektiğini açıklamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.