Avrupa Birliği'nden çıkış krize döndü: İngiltere'de Brexit düğümlenebilir

Avrupa Birliği'nden çıkış krize döndü: İngiltere'de Brexit düğümlenebilir

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması süreci (Brexit) nedeniyle yaşanan siyasi kriz, ülkede başlıca gündem maddesi.

İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair "Avrupa Birliği ve İngiltere'nin ikinci Brexit referandumu için hazırlanması gerektiğini çünkü muhtemelen parlamentoda sonuç alınamayacağını ve halkın gelinen noktada oluşan düğümü çözmesi gerekeceğini" söyledi.

"AB de İngiltere de yeniden düşünmeli"

Euronews'in haberine göre; 2016 referandumundan bu yana ikinci bir referandum için çağrıda bulunan Blair, İngiltere ve İngiltere gibi üyelik konusunda benzer düşünceleri olan ülkeleri birlik içinde tutmak adına birliğin reforme edilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Artık hazırlık zamanı. Parlamento mantıklı ve sağduyulu bir şekilde opsiyonları yeniden düşünmeli ve Brüksel'in önüne sunmalı. Brüksel de birliğin durumunu aynı şekilde yeniden düşünmeli ve İngiltere'ye bir şeyler sunabilmeli."

Brexit'in gerçekleşmesine 4 aydan az bir süre kalmışken Başbakan Theresa May'in AB ile mutabık kaldığı Brexit anlaşmasını oylamayı ertelemesinin ardından Brüksel'e dönmesi tartışmalara ve hükümet krizine neden oldu. Yeniden Avrupa turuna çıkan ve Brüksel'de görüşmeler yapan May, hafta içindeki güvenoyu yoklamasıyla koltuğunu korudu, ancak partisinin üçte birinin desteğini yitirmesi nedeniyle zor günler yaşıyor.

Brexit anlaşmasının bu haliyle parlamentodan geçmesi mümkün görünmezken, AB liderleri de yeniden müzakere olmayacağı mesajını veriyor.

BBC'nin haberine göre; İngiliz gazeteleri, May'in liderliğini yürüttüğü Muhafazakâr partide bölünmeler olduğunu yazıyor. May'in Brexit anlaşması için AB liderlerinden yeni tavizler istediği de gazetelerdeki bir diğer başlıca konu.

"AB liderleri Başbakan May'e kulaklarını tıkadı"

Daily Telegraph gazetesi ise "May'in Brexit sözleri çözülürken, AB ona kulaklarını tıkadı" başlıklı manşet haberinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un May'e İrlanda sınırı düzenlemesinde zaman kısıtı tanıyacak ya da İngiltere'ye tek taraflı çıkış yolu getirecek yasal bir anlaşmanın mümkün olmadığını söylediği belirtiliyor.

"Milletvekilleri partinin bölünmüşlükle karşı karşıya olduğunu söylüyor"

Times gazetesi, Muhafazakâr milletvekillerinin Brexit konusunda bölünebileceği uyarılarına kulak veriyor. Gazete, üst düzey Muhafazakâr milletvekillerinin, partinin Brexit konusunda geri döndürülemez şekilde bölünmüşlükle karşı karşıya olduğunu söylediklerini kaydediyor.

Haberde bazı milletvekillerinin 'greve gitmeyi' düşündüğü, söz konusu milletvekillerinin böyle bir tutum alırlarsa, bazı yasaların oylanmasında yer almayarak, Başbakan'ın Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağlayamadığını göstermeyi hedefledikleri ifade ediliyor.

Ne olmuştu?

Çarşamba akşamı İngiltere Başbakanı Theresa May'in liderliğini yaptığı Muhafazakâr Parti'de güvensizlik oylaması yapılmıştı. May'in liderlikte kalıp kalmayacağını belirlemek için yapılan gizli oylamada, May partisinden 200 milletvekilinin desteğini almış, böylece güven oylamasını kazanmıştı. 117 Muzafakazar partili milletvekili ise May'e karşı oy vermişti.

Başbakan May oylamayı kazandığı için gelecek bir yıl boyunca benzer bir oylama yapılamayacak.

Anlaşmanın yeni yıla kadar parlamentoda oylanması beklenmiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.