May Brexit'e ek garanti için Avrupa turunda

May Brexit'e ek garanti için Avrupa turunda

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit ile ilgili ek garantiler alabilmek için AB liderleriyle görüşecek. AB ise Brexit'in yeniden müzakere edilmeyeceğini ancak anlaşmanın onaylanabilmesi için katkı sunabileceklerini belirtti.

İngiltere Başbakanı Theresa May Salı Avrupa Birliği (AB) ile anlaştığı ancak parlamentoda yeterli destek bulamadığı için oylamayı ertelediği Brexit anlaşmasına sadık kalabilmek için Salı günü boyunca çeşitli temaslar gerçekleştirecek ve Brüksel'de iki görüşmeler yapacak.

İlk olarak Lahey'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşecek olan May, ardından Berlin'de Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bir araya gelecek. Daha sonra akşam saatlerinde de Brüksel'e gelecek olan May burada önce AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ardından da AB Konsey Başkanı Donald Tusk ile görüşmeler yapacak.

İngiltere Başbakanı AB liderlerine Avam Kamarası'nın endişelerini aktaracağını ve Brüksel'den ek garantiler talep edeceğini söyledi.

Avam Kamarası'nda Brexit anlaşması için çoğunluğun desteğini alamayacağını anlayan May, oylamayı erteletmişti.

AB: Anlaşma yeniden müzakere edilmeyecek

May'in başta İrlanda sınırına ilişkin 'tedbir maddesi' olmak üzere anlaşmaya ilişkin İngiltere Parlamentosu'nda itiraz edilen pürüzleri gidermek için Brüksel'e gideceğini duyurmasının ardından Konsey Başkanı Tusk Pazartesi akşamı sosyal medya mesajı paylaşarak konuya ilişkin Perşembe gününe Avrupa Konseyi toplantısı düzenleyeceğini ancak anlaşmanın yeniden müzakereye açılmayacağını, yalnızca İngiltere'nin anlaşmayı onaylamasının nasıl sağlanabileceği ve kolaylaştırılabileceğinin konuşulacağını duyurdu.

İrlanda pozisyonu değişmeyecek

Bununla birlikte Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) siyasi grup liderlerinden de gelişmelere ilişkin sert yorumlar geliyor.

AP'deki en büyük grup olan Hristiyan Demokratların (EPP) lideri Manfred Weber "Oylamanın ertelenmiş olması bizim İrlanda sınırı konusundaki pozisyonumuzu değiştirmez" diyerek masadaki anlaşmanın mümkün olan tek anlaşma olduğunu yineledi.

Liberallerin (ALDE) lideri Guy Verhofstad da artık bardağın taştığını ifade ederek, AB üyesi olan İrlanda'yı asla yüzüstü bırakacak bir duruma müsaade edilmeyeceğini ve İngiltere'nin bir an evvel karar vermesi gerektiğini belirtti ve İngiliz hükümetinin attığı adımlara atfen "Artık takip edemiyorum" dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.