İngiltere nasıl Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke oldu?

İngiltere nasıl Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke oldu?

İngiltere Avrupa’da koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke oldu.

İngiltere yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ülkede ilk yayılmaya başladığı Mart ayı başında salgınla yüzleşmeye hazır olduğunu vurgulayarak, komşusu olan diğer Avrupa ülkelerindeki karantina önlemlerini herhangi bir endişe hissetmeden izledi. Ancak bundan tam iki ay sonra, İngiltere Avrupa’da koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke oldu.

İngiliz yetkililer, 5 Mart'ta koronavirüs kaynaklı ilk ölümü açıkladı ve Bilim Kurulu Baş Danışmanı Patrick Valence aynı ayın 17’sinde 20 bin ölümün ‘kabul edilebilir bir sonuç’ olacağını dile getirdi. İngiltere’de şimdiye kadar koronovirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bini aştı ve ölü sayısı bakımından İtalya’nın önüne geçti.

Hükümete 2000 ve 2007 yılları arasında Bilim Danışmanı olarak hizmet eden David King, bu ölü sayısının çok fazla olduğunu söyleyerek, “Bu tür bir salgınla başa çıkmak için atılması gereken bir takım adımlar var. Ama görünüşe göre onlar atılmadı” yorumunda bulundu.

Kendisi de enfekte olan Başbakan Boris Johnson, salgını ciddiye almamakla suçlandı. Hatta ihmalde o kadar ileri gitti ki, 3 Mart'ta bir hastane ziyareti sırasında koronavirüs tespit edilen insanlarla el sıkıştı.

Ülkede, Mart ayında vaka sayıları artarken, ‘sürü bağışıklığı stratejisi’ uygulanarak enfekte ve onlarla temas kuran insanlara yönelik arayışlar durduruldu.

Yetkililer hastalığın kontrolünü kaybetmiş gibi görünse de, Boris Johnson salgının yayılmasını önlemek için karantina uygulama konusunda isteksiz davrandı.

Hükümet eleştiriler karşısında sürü bağışıklığı stratejisinin bir amaç değil, bilimsel bir ilke olduğunu vurguladı.

20 Mart'ta yaralanma ve ölüm sayısı hızla artarken, hükümet okulların, barların, restoranların ve spor salonlarının kapatılmasına karar verdi. Bundan 3 gün sonra da kısmi karantina uygulamasına geçildi. Londra da başkent olduğu için salgının odağı haline geldi.

8 Nisan’da sadece hastanelerdeki ölü sayısını 10 bini aştı ve yetkililer salgının pik yaptığını söylemesine rağmen bu sayı giderek artmaya devam etti.

Uluslararası düzeyde can kayıplarını hesaplamanın farklı yöntemleri olması nedeniyle, İngiltere'de salgının gerçek etkisi hakkında tartışmalar devam etti.

Hükümet, karantina kararının ardından olayı ciddiyetle ele alarak, Nisan sonuna kadar günlük 100 bin test hedefleri olduğunu açıkladı.

Tıp dergisi Lancet'in baş editörü Richard Horton, İngiltere’nin salgına karşı tepkisinin bilimsel politikadaki en büyük başarısızlık olduğunu söyledi. Horton, Financial Times'a verdiği demeçte, “Şubat ayından bu yana vakaları izleme yeteneğini ve yoğun bakım bölümlerinde yatak sayısını artırmaya başlasaydık, çok sayıda hayat kurtaracağımız açıktı” şeklinde eleştiride bulundu.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.