İngiltere: Türkiye’nin İHA tecrübesinden ders çıkarmalıyız

İngiltere: Türkiye’nin İHA tecrübesinden ders çıkarmalıyız

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Türkiye’nin 'Elektronik Harp, hafif silahlı insansız hava araçları ve akıllı mühimmatlar' ile Esed ve Hafter güçlerine karşı yürüttüğü savaştan ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, ülkesinin Türkiye’nin Suriye ve Libya’da “Elektronik Harp (EH), hafif silahlı insansız hava araçları ve akıllı mühimmatlar” ile Esed ve Hafter güçlerine karşı yürüttüğü savaştan ders çıkarması gerektiğini belirterek, “Bu iddiaların sadece yarısı doğru olsa bile sonuçları oyun değiştirici” dedi.

Rudaw'ın aktardığı habere göre, Bakan Wallace, Hava ve Uzay Gücü Konferansı’nda yaptığı konuşmada geleceğin muharebe ortamına ve değişen teknolojiye dikkat çekerek, “Silahlı kuvvetlerimiz her zaman en büyük varlığımız olmuştur. Ama bundan sonra ne olacağını düşünmeliyiz. Küresel tablo değişti. Tehditler farklı açılardan geliyor” dedi.

İngiltere’nin gelecekte nasıl bir rekabet dünyasında olacağını, hava ve uzay kuvvetlerimizin rolünün ne olacağını şimdiden düşünmesi gerektiğini belirten Bakan Wallence, “Siber gibi yeni savaş alanlarında karşılaştığımız tehditler ve fırsatlar hakkında, bu konferansta gerçekleşen bir tema üzerinde dikkatle düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Wallace konuşmasının bu bölümünde Türkiye’nin Suriye’deki müdahalesi ve Libya’daki rolüne değinerek, “Diğer ülkelerin çıkardığı derslere bakmamız gerekiyor. Türkiye’nin 2019 ortasından beri Bayraktar TB-2 İHA’larını kullandığı Libya’da nasıl faaliyet gösterdiğine bakın” dedi.

Wallace konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu İHA’lar, cephe hatları, tedarik hatları ve lojistik üslerine karşı istihbarat, gözetim ve keşif ve hedefleme operasyonları yürüttü. Geçen yıl Temmuz ayında (Hafter’e bağlı) Libya Ulusal Ordusu’nun kontrol ettiği Cufra havaalanına birkaç komuta ve kontrol ‘merkezinin’ yanı sıra iki nakliye uçağı imha etti. Veya Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesini ve Elektronik Harp (EH), hafif silahlı insansız hava araçları ve akıllı mühimmatları; tankları, zırhlı araçları  ve hava savunma sistemlerini durdurmak için kullanmasını düşünün. Raporlara göre Esed rejimi ağır kayıplar verdi. 3000 asker, 151 tank, sekiz helikopter, üç iha, üç savaş uçağı araç ve kamyonu, sekiz hava savunma sistemi ve diğer askeri teçhizat ve tesisler arasında bir karargah imha edildi. Bu iddiaların sadece yarısı doğru olsa bile sonuçları ‘oyun değiştirici.”

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.