Irak, Şiiler arasında beklenen iç savaşa doğru mu sürükleniyor?

Irak, Şiiler arasında beklenen iç savaşa doğru mu sürükleniyor?

Irak'ta Şii gruplar ülkedeki siyasi gerilim paralelinde bir kez daha savaşın eşiğine gelmiş durumda.

Irak'ta uzun süredir devam eden siyasi gerilim çatışmalara evrilmiş durumda.

Dün akşam saatlerinden bu yana Bağdat'ın merkezindeki Yeşil Bölge'de çatışmalar yaşanıyor.

Mukteda es Sadr'ın taraftarlarının Yeşil Bölge'deki Başkanlık Sarayı'na baskın düzenlemesinin ardından Bağdat hükümeti, bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Sokağa çıkma yasağı ile beraber, İran bağlantılı Haşdi Şabi milisleri ve Bağdat hükümeti güvenlik güçleri, Yeşil Bölge'ye baskın düzenledi. Baskının ardından bölgede çatışmalar çıktı.

Hafif ve ağır silahların, aynı zamanda roketlerin de kullanıldığı çatışmalar gece saatlerinden bu yana devam ediyor. Çatışmalarda 20'den fazla kişinin öldüğü, 300'e yakın kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Sadr'a bağlı Seraya es Selam milis grubu bölgeye takviye göndermeye devam ediyor.

Irak'ta Şii gruplar arasında onlarca yıldır süregelen gerilimin bir iç savaşa evrilmesine dair endişe uzun süredir artıyordu.

Şii grupların arasında artan gerilim, 2014 yılında IŞİD'in güç kazanmasıyla dondurulmuş, tüm Şii gruplar IŞİD ile savaşa odaklanmak üzere bir araya gelmişti.

Ancak IŞİD'in elinde bir toprak parçası kalmamasıyla beraber, Şii gruplar yeniden siyasi ve sosyal ihtilaflar yaşamaya başladı.

Mevcut gerilim, ülkede İran ile bağlantılı olan Şii gruplar ile Sadr hareketine mensup olan ve İran etkisine karşı olan yapılar arasında cereyan ediyor.

Gerilimin, uzun süredir patlak vermesinden iç savaşa yol açıp açmayacağı ise halen belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.