Sadr: Ölen de öldüren de ateştedir

Sadr: Ölen de öldüren de ateştedir

Irak'ta uzun süredir devam eden siyasi gerilim çatışmalara evrilmiş durumda. Ancak Sadr Hareketi liderinin konuşmaları, bölgedeki gerilimi şu an için dindirdi.

Sadr Hareketi yanlılarının dün akşam saatlerinde Şii lider Mukteda es Sadr'ın siyasetten çekildiğini açıklaması sonrası Irak'ın başkenti Bağdat'taki Yeşil Bölge'ye baskın düzenlemesi ülkedeki tansiyonu oldukça yükseltti.

Bağdat hükümeti, Sadr destekçilerinin Başkanlık Sarayı çevresinde toplanmasının ardından bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Sokağa çıkma yasağının deklare edilmesine rağmen dün akşam saatlerinden bu yana bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyordu.

Ancak Şii lider Mukteda es Sadr, artan gerilim, çatışmalar ve çok sayıda kişinin ölüp yaralanmasından saatler sonra Yeşil Bölge'deki olaylara ilişkin bir dizi açıklamada bulundu.

Es Sadr, canlı yayın sırasında yaptığı açıklamalarda destekçilerine seslenerek Yeşil Bölge'den çekilmelerini talep etti.

Şii lider, 60 dakika içerisinde Parlamento binasından çekilmemeleri halinde Sadr Hareketi unsurlarından olduğunu ilan edeceğini açıkladı.

30 kişinin ölümüne yol açan çatışmalar için üzüntü duyduğunu belirten Mukteda es Sadr, " Şu anda Irak'ta olanlardan dolayı üzgünüm. Ölen de öldüren de birdir, ateştedir." açıklamasında bulundu.

Şii lider, Sadr Hareketi'ni eleştirdi

Es Sadr, 2019 yılında hükümet protestolarına atıfla, Ekim devrimini eleştirdiği gibi şimdi de Sadr hareketinin devrimini eleştirdiğini açıklayarak, Haşdi Şabi üyelerinin olanlarla hiçbir ilgisinin bulunmadığını ve kendisinin barışçıl protestolar olmasını istediğini belirtti.

Barışçıl protestolar makul olduğunu aktaran Es Sadr, silah ve roketlerle koşan insanların protesto yapmasını uygun bulmadığını dile getirdi.

Sadr Hareketi silahlı kanadı Seraye es Selam, protestolar esnasında Yeşil Bölge'ye doğru roket ve havan atışları gerçekleştirmişti.

Şii lider Mukteda es Sadr'ın protestoların sonlandırılması talebinin ardından Sadr taraftarları, kademeli bir şekilde hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge'yi terk etmeye başladı.

Söz konusu bölgede yaşanan çatışmaların bir nebze de olsun durması bekleniyor.

Şii gruplar arasındaki çatışmalar

Irak'ta Şii gruplar arasında onlarca yıldır süregelen gerilimin bir iç savaşa evrilmesine dair endişe uzun süredir artıyordu.

Şii grupların arasında artan gerilim, 2014 yılında IŞİD'in güç kazanmasıyla dondurulmuş, tüm Şii gruplar IŞİD ile savaşa odaklanmak üzere bir araya gelmişti.

Ancak IŞİD'in elinde bir toprak parçası kalmamasıyla beraber, Şii gruplar yeniden siyasi ve sosyal ihtilaflar yaşamaya başladı.

Mevcut gerilim, ülkede İran ile bağlantılı olan Şii gruplar ile Sadr hareketine mensup olan ve İran etkisine karşı olan yapılar arasında cereyan ediyor.

Gerilimin, uzun süredir patlak vermesinden iç savaşa yol açıp açmayacağı ise halen belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum