Iraklı Şii lider Mukteda es Sadr siyasetten 'yeniden' çekildi

Iraklı Şii lider Mukteda es Sadr siyasetten 'yeniden' çekildi

Şii lider Mukteda es Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu.

Es Sadr, bugün sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ülkedeki siyasetin çözümsüzlüğe evrilmesi sebebiyle siyasetten çekildiğini ve Sadr Hareketi'ne bağlı siyasi ofisleri feshedeceğini açıkladı.

Şii lider paylaşımında "Son geri çekilmemi de arz ediyorum." ifadesini kullandı.

Siyasi liderleri reform çağrılarını yanıtsız bırakmakla itham eden Es Sadr, kurumların kapatılmasına dair tam bir ayrıntı vermezken bazı dini ve kültürel kurumların açık kalacağına işaret etti.

Es Sadr daha önce de siyasetten çekildiğini belirtmişti ancak yeni duyurusunda tamamen siyaseti terk ettiğini deklare etti.

Sadr'ın geçmişte de benzeri açıklamalar yapmış olması, söz konusu açıklamanın da gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair soru işaretlerine yol açıyor. Mukteda es Sadr'ın bipolar bozukluk hastalığından muzdarip olduğu ve bu sebeple kararlarında ve hamlelerinde ciddi çelişkilere rastlandığı ifade ediliyordu.

Irak'taki durum

Ülkede yaklaşık 10 aydır yeni bir hükümet kurulamaması ve yeni bir devlet başkanı seçilememesi Irak'ı siyasi açmaza sokmuştu.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr, 2021 yılındaki seçimleri kazanmıştı ancak bir hükümet kuramamasının ardından milletvekillerini istifaya zorlamış ve siyasetten çekildiğini açıklamıştı.

Şii lider es Sadr'ın siyasetten çekilmesinin ardından ülkede siyasi bir boşluk oluşmuş ve bu boşluk İran destekli Koordinasyon Çerçevesi tarafından doldurulmaya çalışılmıştı.

Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi göstermesi, Sadr Hareketi içerisinde tartışmalara yol açmış ve Mukteda es Sadr, destekçilerini Koordinasyon Çerçevesi'nin bu girişimine karşı protestolar düzenlemeye teşvik etmişti.

Mukteda es Sadr'ın konumunun ve güvenlik durumunun tehlikeye girme ihtimalinin bulunduğunu iddia eden Sadr yanlıları, bu sebeple Sudani'nin başbakanlık koltuğuna oturması istemiyor.

Sadr yanlılarının bir süredir Bağdat'ta hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge önünde eylemler gerçekleştirmesi nedeniyle Meclis de bir araya gelemiyor.

Sadr Hareketi destekçileri ayrıca yeni bir anayasanın hayata geçirilmesini savunuyor ve erken seçim çağrısında bulunuyor.

Öte yandan Mukteda es Sadr, yargıya yaptığı çağrıda Meclisin feshedilmesini talep etmişti ancak Irak yargısı bunun gerçekleşme ihtimalinin bulunmadığının altını çizmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.