Irak'ta 'ulusal diyalog' toplantıları çıkmaza girdi

Irak'ta 'ulusal diyalog' toplantıları çıkmaza girdi

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, ikinci bir duyuruya kadar ulusal diyalogun ertelendiğini açıkladı.

Irak'ta ulusal diyalogun ikinci ayağı, siyasi partilerin görüşmelere iştirak etmeyeceklerini duyurması sonrası ertelendi.

Bağdat yönetiminin önderliğinde ülkede siyasi çıkmazı sona erdirmek amacıyla ulusal diyalog başlatılmıştı.

Ancak Şii lider Mukteda es Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi'nin görüşmelere katılmayacağını ilan etmesi, diyalog çabalarını bir nebze sekteye uğrattı.

Son olarak Sünni güçlerin yer aldığı Egemenlik İttifakı ve Mesud Barzani başkanlığındaki Kürdistan Demokratik Partisi, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'ye Sadr Hareketi'nin görüşmelerde bulunmaması durumunda müzakerelere katılmayacaklarını ilan etti.

Bunun ardından Kazımi, ulusal diyalogu ikinci bir duyuruya kadar erteletme kararı aldı.

Egemenlik İttifakı ve Kürdistan Demokratik Partisi, yeni müzakerelerin gerçekleşmesi durumunda Sadr hareketinin ve destekçilerinin geniş kapsamlı protestolara başvurabileceğini savunuyor.

Kaynakların Başbakan Kazımi'ye bildirdiğine göre, Haşdi Şabi bileşenlerinden İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi'nin çatısı altındaki Fetih Koalisyonu'nun da görüşmeleri boykot ediyor.

Hadi el Amiri'nin liderliğindeki Fetih Koalisyonu'nun, Kazımi'nin kriz içerisinde tarafsız bir tutum sergileyemeyeceğinden dolayı diyalogu sürdüremeyeceğini savunuyor.

Sadr Hareketi ilk diyalog toplantısına da katılmamıştı

Irak'ta mevcut siyasi krizi aşma çabaları kapsamında 17 Ağustos'ta ulusal diyalog toplantıları tertip edilmişti.

Bağdat hükümeti Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, katılımcıların Irak'ın birliğini, güvenliğini ve istikrarını sağlamak amacıyla tüm krizlere yanıt verme konusunda ulusal diyalogun öncelendiği bir girişimin gerçekleşmesini taahhüt ettikleri ifade edilmişti.

Bir sonucun çıkmadığı lk diyalog toplantısında Sadr Hareketi yer almamıştı.

Gerilimi tırmandıran etkenler neler?

Ülkede yaklaşık 10 aydır yeni bir hükümet kurulamaması ve yeni bir devlet başkanı seçilememesi Irak'ı siyasi açmaza sokmuştu.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr, 2021 yılındaki seçimleri kazanmıştı ancak bir hükümet kuramamasının ardından milletvekillerini istifaya zorlamış ve siyasetten çekildiğini açıklamıştı.

Şii lider es Sadr'ın siyasetten çekilmesinin ardından ülkede siyasi bir boşluk oluşmuş ve bu boşluk İran destekli Koordinasyon Çerçevesi tarafından doldurulmaya çalışılmıştı.

Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi göstermesi, Sadr Hareketi içerisinde tartışmalara yol açmış ve Mukteda es Sadr, Koordinasyon Çerçevesi'nin bu girişimine karşı destekçilerini protestolar düzenlemeye teşvik etmişti.

Mukteda es Sadr'ın konumunun ve güvenlik durumunun tehlikeye girme ihtimalinin bulunduğunu iddia eden Sadr yanlıları, bu sebeple Sudani'nin başbakanlık koltuğuna oturması istemiyor.

Sadr yanlılarının bir süredir Bağdat'ta hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge önünde eylemler gerçekleştirmesi nedeniyle Meclis de bir araya gelemiyor.

Sadr Hareketi destekçileri ayrıca yeni bir anayasanın hayata geçirilmesini savunuyor ve erken seçim çağrısında bulunuyor.

Öte yandan Mukteda es Sadr, yargıya yaptığı çağrıda Meclisin feshedilmesini talep etmişti ancak Irak yargısı bunun gerçekleşme ihtimalinin bulunmadığının altını çizmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.