Irak yanıyor: En az 13 ölü 865 yaralı

Irak yanıyor: En az 13 ölü 865 yaralı

Irak'ta hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda en az 13 kişi öldü, en az 865 kişi yaralandı.

Irak'ta kötü giden ekonomi ve 'yolsuzluklar' sebebiyle başlayan hükümet karşıtı gösterilerde ülke genelinde binlerce kişi sokaklara inerken, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda en az 13 kişi hayatını kaybetti. Gösterilerin dördüncü gününde en az 865 kişi de yaralandı.

Protestolar sonrası Bağdat'ta gece yarısından sabah 6'ya kadar sürecek sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak başkentteki Tahrir meydanında toplanan Iraklıların bir kısmı burayı terk etmedi.

Polisin göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullandığı Kerbela'da çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri de protestolara katıldı. Olaylara müdahaleye gelen askerler, lise öğrencilerini döverken görüntülendi.

Şii lider Mukteda El Sadr, hükümeti erken seçim yapmaya çağırdı. El Sadr, Başbakan Abdulmehdi'nin koalisyon hükümetini iktidara gelmesinde desteklemişti. Hükümet pazartesi günü bazı reformları meclisten geçirse de bu, göstericileri durdurmaya yetmedi.

Sadr'ın takipçileri, komünistler ve diğer partilerden oluşan parlamentonun 54 sandalye ile koalisyona ortak en büyük grubu cumartesi günü göstericilerin istekleri yerine getirilene kadar muhalefette olduklarını belirtti. Abdülmehdi ise hükümet düşerse Irak'ın daha büyük bir kaosa sürükleneceğini savunuyor.

Protestolar Bağdat ve Irak'ın güneyindeki şehirlerde Ekim ayında başlamış ancak geçtiğimiz cuma gününe kadar yaklaşık iki haftadır şiddetini kaybetmişti.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.