Irak'taki protestolarda 2 günde 63 kişi öldü

Irak'taki protestolarda 2 günde 63 kişi öldü

Irak'ın başkenti Bağdat ve güney bölgelerde iki gündür devam eden hükümet karşıtı protesto gösterileri sırasında en az 63 kişi hayatını kaybetti.

Irak İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ali el-Bayati, başkent Bağdat ve güney bölgelerde iki gündür devam eden hükümet karşıtı protesto gösterileri sırasında en az 63 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. El-Bayati, bugünkü protesto gösterileri sırasında 6 kişinin hayatını kaybettiğini dile getirerek, 3’ünün Bağdat, 3’ünün ise Nasıriye şehrinde öldüğünü belirtti.

Nasıriye’deki güvenlik ve tıbbi kaynaklara göre protestocular şehrin Güvenlik Komitesi Başkanı’nın evine baskın düzenleyip ateşe verdi. Bu esnada güvenlik güçleri tarafından 3 kişi vurularak öldürüldü. Irak’ta 1 Ekim’de başlayan gösterilere Erbain törenleri nedeniyle bir süre ara verilmişti. Geçtiğimiz Perşembe gecesi gösterilerin yeniden başlamasıyla gösterilerde toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 200’e ulaştı.

AFP’nin haberine göre İran’a yakın silahlı grupların liderleri, ülkenin güneyindeki merkezlerine düzenlenen saldırıların ardından intikam yemini etti.

Irak’ın güneyindeki protestocular, Cuma akşamı, onlarca siyasi parti ve yetkilinin yanı sıra Haşdi Şabi bayrağı altındaki silahlı grupların binalarını ateşe verdi.

Göstericiler, ateşe vermeden önce Amara şehrindeki Asaib Ehlu’l Hak merkezlerinden birine baskın düzenledi ve grubun liderlerinden birini öldürdü.

İnternette yayınlanan videoda, grup liderlerinden Wissam el-Alavi’nin ambulansa alındığı ve ambulans içindeki kardeşinin el-Alavi’yi göstericilerin saldırılarından korumaya çalıştığı görüldü. Bunun ardından Wissam el-Alavi ve kardeşi protestocular tarafından öldürüldü.

Asaib Ehlu’l Hak lideri Kays el-Hazali, El-Alavi ve kardeşinin bugün Bağdat'taki cenaze töreni sırasında, bu cinayetin fitne projesinin en büyük kanıtı olduğunu öne sürdü.

haber-altliklari-001.jpg

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.