İran 5 Sünni muhalifi idam edecek

İran 5 Sünni muhalifi idam edecek

İran'ın doğusundaki Zahedan şehrinde, İran rejimine muhalif oldukları ifade edilen 5 Sünni Beluç'un idam edileceği bildirildi.

İran'ın doğusundaki Zahedan şehrinde, İran rejimine muhalif oldukları ifade edilen 5 Sünni Beluç'un idam edileceği bildirildi.

İran merkezli insan hakları kuruluşlarının aktardığı bilgilere göre, Zahedan Merkezi Cezaevi'nde bulunan en az 10 siyasi tutsak idama mahkum edilmiş durumda. Bunlardan 5'inin ise birkaç gün içerisinde idamlarının infaz edileceği ifade ediliyor. Söz konusu 5 mahkumun idam hazırlıklarına başlandığı, idam öncesi hücreye alındıkları ve bazılarının ailelerine "son görüşmelerini yapmaları için" haber verildiği rapor edildi.

İdam edilecek olan mahkumların, İran rejimine karşı silahlı Sünni gruplara mensup oldukları iddiasıyla idama mahkum edildikleri ve "yeryüzünde fesat çıkarmakla" suçlandıkları dile getirildi.

İdam edilecek mahkumların isimleri ise şu şekilde: Sünni din adamı Emin Beluçzay, Sünni din adamı Abdurrahim Kuhi, Cavid Dehkan Halid, Behnam Rigi ve Şuayb Rigi.

Mahkumların avukatı olan Mustafa Nili, idam cezalarının temyize götürülmesi için mahkemenin kendilerine fırsat tanımadığını ve mahkumların temel insani haklarının ihlal edildiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde İranlı gazeteci Ruhullah Zem "fesat çıkarmakla" suçlanarak idam edilmiş, Zem'in idamı tepkilere yol açmıştı.

İran'da yaşayan Sünnilerin büyük bir baskı altında tutulduğu ve ağır insan hakları ihlallerine maruz bırakıldıkları biliniyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.