İran: Ateşkes Filistinliler için bir zafer

İran: Ateşkes Filistinliler için bir zafer

Reisi, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin bu ülkeye yönelik "küresel nefreti" arttırdığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, "İsrail'in Gazze'de verdiği savaşta hedeflerine ulaşamadığını ve çatışmaların geçici olarak durdurulmasını öngören anlaşmanın Filistinliler için bir zafer olduğunu" söyledi.

İran devlet haber ajansı IRNA'ya konuşan Reisi, Gazze merkezli Hamas ve İslami Cihad gruplarını kastederek "Siyonist rejim hedeflerine ulaşamadı, direnişi etkisiz hale getirmek istediler ama başaramadılar" dedi.

Reisi, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin bu ülkeye yönelik "küresel nefreti" arttırdığını söyledi.

İsrail ve Hamas arasındaki son anlaşmayı yorumlayan İran Cumhurbaşkanı şunları söyledi: "Artık ateşkes ilan edildiğine göre, bu çatışmanın kazananının kesinlikle Filistin olduğunu söyleyebiliriz."

İsrail ve Hamas Çarşamba günü Gazze'de en az dört gün sürecek bir ateşkes için anlaşmaya vardı. Anlaşma uyarınca Filistinli gruplar 7 Ekim'deki saldırıları sırasında rehin aldıkları en az 50 kişiyi serbest bırakacak, İsrail de bunun karşılığında en az 150 Filistinli mahkumu serbest bırakacak ve Gazze'ye daha fazla insani yardım girmesine izin verecek.

Ancak anlaşmanın uygulanması gecikti ve İsrail, Perşembe günü başlaması beklenen ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasının en erken Cuma gününe kadar başlamayacağını açıkladı.

Filistinli yetkililere göre İsrail'in hava ve kara saldırıları Gazze'de aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu 14.000'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

İsrail'i tanımayı reddeden Tahran yönetimi, 1979 Devrimi'nden bu yana Filistin meselesine verdiği desteği dış politikasının temel bir bileşeni haline getirdi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.