İran Cumhurbaşkanı kız öğrencilerin zehirlenmesinden "düşmanları" sorumlu tuttu

İran Cumhurbaşkanı kız öğrencilerin zehirlenmesinden "düşmanları" sorumlu tuttu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, kız öğrencilerin zehirlenmesinden "düşmanları" sorumlu tutarak, halk arasında korku ve güvensizlik aşılamaya çalışıldığını söyledi.

(Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı)

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, son zamanlarda yüzlerce kız öğrencinin en az dört farklı şehirde zehirlenmesinden Tahran’ın "düşmanlarını" sorumlu tuttu.

Kasım ayında İran’ın Kum şehrinde başlayan ve en az dört şehirdeki okullarda görülen zehirlenme vakalarına şimdiye kadar izahat getirilemedi. Bu durum, bazı velilerin çocuklarını okuldan almasına sebep oldu.

İran Sağlık Bakanı Salı günü yaptığı açıklamada, birden fazla okulda yüzlerce kız çocuğunun saldırılardan etkilendiğini söyledi. Bazı politikacılar, olayın arkasında kız çocuklarının eğitimine karşı çıkan dini grupların olabileceğini öne sürdü.

Bugün İran'ın güneyinde bir kalabalığa konuşan Reisi, zehirlenmelerden İran'ın düşmanlarını sorumlu tuttu.

Reisi: “Bu, kaos yaratma amaçlı bir proje”

Devlet televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında Reisi, "Bu, düşmanın veliler ve öğrenciler arasında korku ve güvensizlik aşılamaya çalışmasıyla ülkede kaosa neden olacak bir güvenlik projesidir" dedi.

Reisi konuşmasında bu düşmanların kim olduğunu söylemedi. Ancak İranlı liderler sıklıkla, ABD ve İsrail’i Tahran’a düşmanca davranmakla suçluyor.

Ayrıca üst düzey bir İranlı yetkili, Tahran'ın banliyölerinden birinde bir okulun yanında bulunan ve diğer iki şehirde de tespit edilen bir yakıt tankerinin muhtemelen zehirlenmelerle bağlantılı olduğunu söyledi.

Hükümet ilk kez bir tutuklama duyurdu

İran’ın yarı resmi Tasnim haber ajansına konuşan Pardis Banliyösü Vali Yardımcısı Rıza Karimi Salih, yetkililerin tankere el koyduğunu ve şoförünü tutukladığını söyledi.

Böylece, ilk defa bir hükümet yetkilisi, zehirlenmelerle bağlantılı bir tutuklamayı duyurdu.

Salih, aynı tankerin İran'ın batısındaki Lorestan eyaletinde öğrencilerin zehirlendiği Kum ve Burucerd'e de gittiğini söyledi. Salih, daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Salih Pardis banliyösünde yakalanan tanker için, "Akaryakıt tankerinin park ettiği bir otoparktaki korumalar da zehirlendi" dedi.

BM’den şeffaf soruşturma çağrısı

Cenevre'deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bugün saldırılarla ilgili şeffaf bir soruşturma çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani verdiği brifingde, "Gizemli bir şekilde kızların kasıtlı olarak hedef alındığı iddialarından çok endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Shamdasani, hükümet soruşturmasının sonuçlarının kamuoyuna açıklanması ve faillerin adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray: “Dünya bu rahatsızlıkların nedenini bilmeli”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de dün gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'da kız öğrencilerin zehirlendiğine dair haberlerin "çok endişe verici" olduğunu belirtti. Kirby, dünyanın bu rahatsızlıkların nedenini bilmesi gerektiğini kaydetti.

Sosyal medyada hastaneye kaldırılan kızların fotoğraf ve videoları paylaşılıyor. Paylaşımlarda bazı kızlar midelerinin bulandığını ve kalp çarpıntısı yaşadıklarını söylerken, baş ağrısı veya kalp çarpıntısından şikayet edenler de var. Reuters paylaşımları doğrulayamadı.

Geçtiğimiz Eylül ayında İranlı Kürt Mahsa Amini’nin gözaltında öldürülmesinin tetiklediği hükümet karşıtı protestolara kız öğrenciler de katılmıştı.

Sınıflarda zorunlu başörtülerini çıkaran kız öğrenciler, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in resimlerini yırtmışlardı.

Geçen yıl sosyal medyada paylaşılan bir videoda, kız öğrenciler başörtülerini havada sallarken ve İran'ın paramiliter Besic milislerinden birini sıkıştırırken görülüyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum