İran Dışişleri Bakanı: Afganistan'da kızların eğitiminin engellemesi İslam'a aykırı

İran Dışişleri Bakanı: Afganistan'da kızların eğitiminin engellemesi İslam'a aykırı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Türkiye ziyareti kapsamında mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Türkiye ziyareti kapsamında mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

- Karşılıklı yatırımların artması konusunda birlikte çalışacağız. İran'da 200'e yakın firmamız var bu firmaların karşılaştığı sorunların aşılması için temaslarımız var. Bunları da ele aldık.

- İran'da üretim kapasitesinin artırılması için neler yapabileceğimizi görüştük. Turizmde sayı bakımından pandemi öncesi döneme döndük, hatta aştık. Havayollarımız karşılıklı olarak haftada 2-3 sefer gerçekleştiriyor.

- Terörle mücadele iki ülke için de önemli. Ortak gündemlerimizden biri de terörle mücadeleydi. PKK tehdidinin ortadan kaldırılması için biz gerekli tedbirleri alıyoruz. Maalesef PKK'nın İran tarafında da bir mevcudiyeti var. Bizim Kürt kardeşlerimizle teröristleri ayırt edip, teröristlerle mücadele etmemiz gerekiyor.

- İran'a yönelik yaptırımların doğru olmadığını biz hep savunuyoruz. Yine Irak'ı ve Ukrayna'yı değerlendirdik. Afganistan ve eğitim yasağı konusunda ve Filistin konusunda hemfikiriz. Komşu ve kardeş ülke ile ortak fikirde olmak bizim için önemli.

- Suriye konusunu geniş bir şekilde değerlendirdik. Suriye'nin toprak bütünlüğü bizim önceliğimizdir, bunu güçlü bir şekilde destekliyoruz. 11 yıldır devam eden bir savaş var. Bu konuda önemli adımlar attık. Bu konuda rejimle 3'lü bir toplantı gerçekleştirildi. Önümüzdeki süreçte dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı yapılması planlanıyor. Bu toplantılar yapıldıktan sonra biz İran'ı da bilgilendirdik.

- Bugünkü görüşmelerimizde İran'ın da bu sürece katkısının önemli olduğunu vurguladık. Yakın işbirliği içinde çalışacağız. Astana formatında İran ile yakın işbirliğimiz devam edecek. Irak'ın istikrarı için de önemli katkı sağlayabileceğimizi dile getirdik.

- Irak'la ilgili bölgesel sahiplenme önemli. Başka ülkelerin yönlendirmesi ile adım atmaya gerek yok. Irak'ta bir sorun varsa bu bizim sorunumuz. İran'daki sorun bizim sorunumuzdur. Batılı ülkelerin bizi bir araya getirmeye çalışması doğru bir yaklaşım değil.

Abdullahiyan'In açıklamarından satırbaşları:

- Çok önemli istişarelerde bulunduk. Yaklaşık 90 dakika boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte istişarelerde bulunduk. Görüşmelerimizin en önemli başlıklarından biri ise Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı idi. Bu yedinci toplantıydı. Sayın Reisi, iş yoğunluğu nedeniyle seyahatini erteledi. İnşallah yakın gelecekte bu ziyaretin gerçekleşmesini bekliyoruz.

- Terörle mücadelede üst düzeyde iş birliğimiz var. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerimiz iyi seviyede ancak yeterli kapasitede değil.

- Şam ile ilişkilerin değişmesinden memnunuz.

- Ukrayna savaşı üzerinden İran'ın mahkum edilmesi çabalarını reddediyoruz. Ukrayna konusunda da Türkiye ile işbirliğimiz devam edecek.

- Değerli meslektaşımın da değindiği gibi Afganistan'daki gelişmelerle ilgili de istişarelerde bulunduk. Biz Afganistan'ın geçici hükümetinin kadınların eğitimini engellemesini kesinlikle İslam dinine aykırı olarak görüyoruz. Her zaman vurguluyoruz ki Afganistan'da kapsayıcı bir hükümetin oluşması gerekir.

- Biz İran'a olan yaptırımların da kaldırılması gerektiğini memnunuz. Şayet Amerikan tarafı çelişkili ifadelerini bir kenara bırkırsa nükleer savaş mutabakatı gerçekleşebilir.

Kaynak: NTV, Hürriyet, Mepa News, Ajanslar

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
6 Yorum