İran Dışişleri Bakanı Zarif: Bölgenin gerginliğini artırmak istemiyoruz

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Bölgenin gerginliğini artırmak istemiyoruz

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif 'İran’ın bölgedeki gerginliğin daha fazla artmamasını umduğunu' söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yaptığı açıklamada, “İran’ın bölgedeki gerginliğin daha fazla artmamasını umduğunu” söyledi. Zarif “İran Cumhurbaşkanı’nın da dediği gibi, hiçbir zaman gerginliği artırmayacağız” ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Tokyo yakınlarındaki Yokohama kentinde bir araya geldi. İranlı Bakan, ülkesini 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya uymaya davet eden Japon mevkidaşı Taro Kono ile de görüştü.

Kono açıklamasında, ABD ile İran arasındaki gerilimin hafifletilmesine dikkat çekerek Japonya ile İran arasındaki tarihsel dostluğa vurgu yaptı. Tokyo ve Tahran hattında yakın temasın gerçekleştirilmesi için Zarif ile anlaştığını söyledi.

Japon Bakan, Japonya’nın nükleer anlaşmaya yönelik desteğini belirterek İran’ın anlaşma kapsamında yükümlülüklerine geri dönmesi ve anlaşmayı ihlal edecek eylemlerde kaçınması gerektiğinin altını çizdi.

Kono, İranlı mevkidaşı ile ABD’nin Körfez güvenliği ve İran’ın ham petrol alımını destekleme konularının mevkidaşı ile görüşmesinde gündeme gelip gelmediğine ilişkin ise yorum yapmadı.

Zarif de açıklamasında iki ülkenin de Körfez’in istikrarı konusunda özel çıkarları olduğuna işaret etti.

ABD’nin Asya’daki en güçlü müttefiki olan Japonya, İran ile tarihsel dostluk bağlarına sahip.

Japonya Başbakanı, bölgedeki gerilimi hafifletmek amacı ile geçen haziran ayında Tahran’ı ziyaret etmişti.

wp-005.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.