"İran istediği miktarda uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip"

"İran istediği miktarda uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip"

İran istediği miktarda uranyumu zenginleştirme kapasitesine sahip olduğunu açıkladı.

Nükleer anlaşma ile ilgili taahhütlerini ocak başında geri alan İran istediği miktarda uranyumu zenginleştirme kapasitesine sahip olduğunu açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Aşgar Zarean, internet üzerinden yayımlanan raporda Tahran'ın isteyebileceği her türlü orana ulaşabileceklerini açıkladı.

5 Ocak'ta uranyum zenginleştirme konusundaki sınırları kaldırdığını duyuran İran'da Zarean, ülkedeki zenginleştirilmiş uranyum miktarının bin 200 kilogramı geçtiğini ve bu miktarın daha önceden zenginleştirilen miktara hızla ekleneceğini duyurdu.

2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan ABD tek taraflı olarak 2018'de çekilmişti. Washington bu kararın hemen ardından İran'ın petrol ihracatını engellemeyi hedefleyen mali yaptırımları uygulamaya sokmuştu. Trump yönetimi böylece Tahran'a daha kapsamlı bir nükleer anlaşma imzalatmayı hedeflerken, İran yaptırımlar devam ettikçe hiçbir anlaşmaya imza koymayacağını açıklamıştı.

İran'ın 2015 anlaşmasının şartlarından uzaklaştığını ileri süren İngiltere, Almanya ve Fransa İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı işletme kararı almıştı. Bu da ülkeye Birleşmiş Milletler'den de yaptırım uygulanması riskini büyütmüştü.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif geçen hafta yaptığı bir açıklamada İran'ın nükleer dosyasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi durumunda ve ülkesinin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'ndan (NPT) çekileceğini duyurmuştu.

Bir atom bombasına sahip olma hedefi bulunmadığını ileri süren İran, ABD'nin mali yaptırımlarını kaldırmasının ardından nükleer anlaşmayı tekrar yürürlüğe sokacağını açıklamıştı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.