İran lideri Hamaney'den 'Mısır ile normalleşme' açıklaması

İran lideri Hamaney'den 'Mısır ile normalleşme' açıklaması

İran lideri Ali Hamaney, Mısır'la ilişkilere dair açıklamalarda bulundu.

İran lideri Ali Hamaney, Mısır'la ilişkilerin devam etmesini memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

Ali Hamaney, Umman Sultanı Heysem bin Tarık'ın pazartesi günü İran'ın başkenti Tahran'a yaptığı ziyarette Mısır'la ilişkiler hakkında konuştu.

Bin Tarık'ın Mısır'ın İran'la ilişkileri devam ettirme yönündeki isteğini dile getirmesine yanıt olarak Hamaney, "Bu tutumu memnuniyetle karşılıyoruz ve bu konuda hiçbir problemiz yok." dedi.

Bir süredir Mısır ile İran'ın ikili ilişkileri yeniden başlatması konusu gündemdeydi.

Ne olmuştu?

New Arab'ın aktardığı habere göre, İranlı milletvekili Fedahüseyin Maleki, Tahran ve Kahire'nin bir süredir Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirdikleri görüşmelerinin ardından diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmek ve büyükelçilikleri yeniden açmak konusunda anlaşma sağladığını söylemişti.

"Mısır ve İran arasındaki diplomatik ilişkilerin tam bir yeniden canlanmaya doğru yelken açtığını" belirten Maleki, "büyükelçiliklerin yeniden açılmasının da gündemde olduğunu ancak bunun için özel teknik görüşmeler, planlama ve her iki ülkeden de heyetlerin karşılıklı ziyaretinin gerçekleşmesi gerektiğini" dile getirmişti.

Maleki "İran ve Mısır'ı birbirine bağlayan tarihi ilişkilerin bulunduğunu ve iki ülke arasında çok fazla ara buluculuk girişimi gerekmediğini" vurgulayarak İran ve Mısır'ın büyükelçiliklerinin karşılıklı olarak en kısa sürede açılacağına dair beklentisinin olduğunu ifade etmişti.

New Arab'ın geçtiğimiz günlerdeki haberine göreyse Mısırlı bir istihbarat kaynağı, İranlı milletvekilinin Tahran-Kahire ilişkilerinin yeniden kurulacağına dair iddialarını yalanlamıştı.

Hamaney'in Mısır'la diplomatik ilişkilerin yeniden tesis etme ihtimaline yeşil ışık yakması sonrası iki ülke arasında bu konuda temasların gerçekleşmesi bekleniyor.

Mısır'ın bu konudaki mesajını ileten Umman'ın da iki ülke arasında ara buluculuk yapabileceği belirtiliyor.

Tahran ve Kahire arasındaki ilişkiler, İran Şahı Rıza Pehlevi'nin devrilmesinden bu yana soğuk durumda.

Pehlevi devrilmesinden sonra Mısır'a sığınmış ve 1980'de burada ölmüştü. Mısır 1979 yılından bu yana Tahran'da büyükelçilik bulundurmayan tek Arap ülkesi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.