"İran'da Hamaney'e yakın isimler Cumhurbaşkanı Reisi'den habersiz Batılı yetkililerle görüştü"

"İran'da Hamaney'e yakın isimler Cumhurbaşkanı Reisi'den habersiz Batılı yetkililerle görüştü"

İran lideri Ali Hamaney'in atamalarını yaptığı konseyden yetkililerin Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bilgisi dışında Batılı yetkililerle nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasını görüştüğü bildirildi.

(Fotoğraf: khamenei.ir)

İran'da Tahran yönetimi temsilcilerinin Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bilgisi dışında Batılı yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiği öne sürüldü.

Middle East Eye'ın iki kaynağa dayandırdığı bilgiye göre, Tahran yönetiminden temsilciler, geçtiğimiz haftalarda, Reisi'nin bilgisi dışında gizli bir şekilde 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması ve esir takası konularını Batılı yetkililerle görüştü.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan İranlı kaynaklar, İran lideri Ali Hamaney'e yakın kişilerin dış politikada dizginleri ele alması sebebiyle Cumhurbaşkanı Reisi'nin görüşmelerden haberdar edilmediğini aktardı.

Kaynaklar, Avrupa'da yürütülen görüşmelere, İran'ın eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde dışişleri bakanı yardımcısı olan Abbas Arakçi'nin öncülük ettiğini belirtti.

Kaynaklardan biri, Arakçi'nin Hamaney'e Avrupa'da gerçekleşen ilk görüşmelerin olumlu geçtiğini söylediğini ifade etti. Kaynağa göre ikinci bir görüşme planlandı, doğrulandı ancak daha sonra süreç durduruldu.

İkinci kaynak ise Tahran yönetiminin durumun farkına varmasının ardından Arakçi'nin liderlik ettiği görüşme sürecini durdurduğunu bildirdi.

Arakçi'nin şu anda İran'ın Dış İlişkiler Stratejik Konseyi'nde sekreterlik görevi yürüttüğü biliniyor. Söz konusu konsey, dini lider Hamaney'in dış politikada danışman kurulu olarak hizmet ettiği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.