İran muhalefeti: Protestolarda 27 kişi öldü

İran muhalefeti: Protestolarda 27 kişi öldü

İran’da akaryakıt zammının protesto edilmesiyle başlayan gösterilerde 27 kişinin öldüğü belirtiliyor.

İran’da akaryakıt zammının ardından halk birçok kentte sokağa çıktı. Eylemlerde güvenlik güçlerinin sert müdahalesi nedeniyle 27 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

27 ölü 1000 gözaltı

DPA’nın haberine göre, İran rejimi muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü (HMÖ) dün internet sitesinden yaptığı açıklamada, benzin fiyatlarına zamma tepki olarak düzenlenen protestoların ikinci gününde 27 kişinin öldüğünü bildirdi.

Fars haber ajansı ise, protestolar sırasında yaklaşık bin kişinin tutuklandığını bildirdi. İranlı yetkililer ise halka güç kullanılması konusunda uyarılar almaya devam ediyor.

İranlı yetkililer tarafından yapılan açıklamada, benzin fiyatlarındaki yüksek zam karşıtı protestoların ardından ‘kanunsuzluğa’ izin verilmeyeceği açıklandı.

İran büyükşehirlerindeki caddeler ABD uyguladığı yaptırımların neden olduğu ekonomik kriz nedeniyle ülkedeki benzin fiyatlarına zam yapılması nedeniyle protestolar yaşandı. Fars haber ajansına göre 100’den fazla banka ve dükkan, protestocular tarafından ateşe verildi.

Söz konusu protestolar, Şubat ayında yapılacak seçimler öncesinde İran rejiminin hassas olduğu bir döneme denk geldi. İran ekonomisi, ABD’nin 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan 2018’de çekilmesi ve Tahran’a katı yaptırımlar uygulamasının ardından şiddetli deflasyon sürecine girdi.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.