Hamaney: Seçimlerde oy kullanmak dini bir sorumluluk

Hamaney: Seçimlerde oy kullanmak dini bir sorumluluk

İran lideri Ali Hamaney, genel seçimler öncesi oy kullanmanın 'dini bir sorumluluk' olduğunu söyledi.

İran lideri Ali Hamaney, bu hafta yapılması planlanan genel seçimlere İran vatandaşlarının katılımını sağlamak için, İranlıların oy kullanmalarının “dini bir sorumluluk” olduğu açıklamasında bulundu.

Hamaney, bu seçimleri ayrıca, nükleer anlaşmada ülkesinin konumunu güçlendirmek ve ABD’nin “maksimum baskı” hamlesine ve “Avrupalıların verdikleri sözü yerine getirmemesine” cevap vermek için iyi bir fırsat olarak gördüğünü belirtti. Rejimin meşruiyetine dair son iki yıl içinde İran’da benzeri görülmemiş protestoların ardından yapılan bu hamlenin, seçimlere üç gün kala yapılması dikkat çekti.

Seçimlere katılmak isteyenlerin başvurularını incelemekten sorumlu olan Anayasa Koruma Konseyi, İran seçimlerinde aday sayısı bakımından genellikle avantajlı olan muhafazakâr adayların lehine karar alarak, ılımlı ve muhafazakâr nitelikteki 6 bin 850 kişinin adaylık başvurusunu reddetti. Aralarında muhafazakâr akımın önde gelen temsilcilerinin bulunduğu mevcut milletvekillerinin yaklaşık üçte birinin yeniden seçimlere katılmasına izin verilmedi.

İran’daki parlamento seçimleri 21 Şubat’ta yapılacak. 2017 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde verdiği sözleri yerine getirmekte başarısız olmasından dolayı güven kaybı yaşayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başta olmak üzere yapılacak seçimler reformcular ve ılımlılar için referandum niteliği taşıyacak.

Reuters’ın naklettiğine göre, Hamaney, “Bugün yapacağınız seçim yalnız devrimci ve ulusal bir sorumluluk değil, aynı zamanda dini bir görevdir.” ifadelerini kullandı. Hamaney, parlamentonun oluşturulmasında, gençlerle tecrübeli adaylar arasında orantılı bir dengenin sağlanmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Anayasa Koruma Konseyi’nin çok sayıda adayın başvurusunu reddetmesi sebebiyle, 290 koltuklu meclis seçimlerini, İran liderine yakın olan akımın, yani muhafazakârların kazanması muhtemel görünüyor. 83 milyon nüfusa sahip İran’da 58 milyon seçmenin oy kullanabildiği belirtiliyor.

Hamaney, Anayasa Koruma Konseyi’nin kararlarını desteklediğini ve kurulacak mecliste düşmanlara karşı konuşmaktan korkanlara yer olmayacağını belirtti.

Hamaney, “Seçimler ülkeyi güçlendirmenin bir yoludur. Zayıf bir meclisin varlığının uzun vadeli sonuçları olacaktır. Aynı şekilde, zayıf bir parlamento, düşmanlarımıza karşı verdiğimiz savaşı olumsuz yönde etkileyecektir” ifadelerini kullandı. İran’ın resmi televizyon kanalında (IRIB) yer alan haberde Hamaney’in, “Seçimler, ABD’nin kötü emellerini etkisiz hale getirecek. Bu sebeple seçimler İran İslam Cumhuriyeti’nin prestijidir” sözlerine yer verildi. Hamaney, parlamento seçimlerinde “düşman” karşısında birlik göstermek için büyük bir katılım çağrısında bulunarak, “ABD, İran halkı ile yöneticilerinin arasını açmaya muvaffak olamayacak, seçimlere büyük katılım sağlanması düşmana karşı birlikteliğimizi gösterecek” ifadelerini kullandı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.