İran nükleer faaliyetlerine yeniden başlıyor

İran nükleer faaliyetlerine yeniden başlıyor

İran, bir süre önce kısıtladığı nükleer faaliyetlerine yeniden başlayacağını ilan etti.

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, Kapsamlı Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) üyesi ülkelerin liderlerine hitaben yayınladığı deklarasyonda, 'İran 8 Mayıs 2019'dan itibaren nükleer anlaşma kapsamında verdiği bazı taahhütlerini yerine getirmeyi durduruyor' dedi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, deklarasyonun bir kısmında şu ifadelere yer verildi:

"Maalesef İran'ın sabrı ve akıllıca sağduyusu diğer KOEP üyesi ülkeler tarafından yanıtsız kalmış ve siyasi deklarasyonların verilmesi dışında, ABD yaptırımlarının telafi edilmesi için her hangi bir pratik ve uygulama hayata geçmemiştir. Dolayısıyla İran'ın kendi haklarını temin etmek ve bu anlaşma bağlamında tarafların isteklerinde denge sağlanması yönünde, 'taahhütlerini yerine getirmeyi azaltma' dışında başka bir seçeneği bulunmamaktadır.

İran bu aşamada artık kendisini zenginleştirilmiş uranyum ve ağır su rezervi ile ilgili verdiği taahhütlere bağlı kalma taahhüdüne uymayacak. KOEP üyesi ülkelere özellikle banka ve petrol konusunda verdikleri taahhütleri yerine getirmeleri için 60 gün süre tanınmıştır. Bu süre boyunca anılan ülkelerin İran'ın istekleri yerine getirememeleri durumunda, sonraki aşamada İran İslam Cumhuriyeti, uranyum zenginleştirme ve Arak Ağır Su Reaktörü ile ilgili kabullendiği sınırlamalardan vazgeçecektir. İsteklerimizin temin edilmesi takdirde, biz de durdurduğumuz taahhütleri yeniden hayata geçirmeye başlayacağız. Aksi takdirde İran İslam Cumhuriyeti adım adım diğer taahhütlerini uygulamayı da bırakacaktır."

ABD, bir süre önce KOEP'ten çekildiğini açıklamıştı.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilme ve yaptırımlara devam kararı sonrası bölgede ilişkiler yeniden gerilmişti.

İran tarafından yapılan açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı:

"Diplomasi önünde açık duran bu pencerenin fazla açık kalmayacağı bellidir. Nükleer anlaşmanın başarısızlığa uğraması ve olası her türlü sonuçları, ABD ve diğer üye ülkelerin sorumluluğundadır."

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.