İran nükleer tesislerdeki santrifüjlere uranyum enjekte etmeye başladı

İran nükleer tesislerdeki santrifüjlere uranyum enjekte etmeye başladı

İran devlet televizyonu, Fordo Nükleer Tesisi'nde uranyum zenginleştirmede kullanılan bin 44 santrifüje gaz enjekte edilmeye başlandığını duyurdu.

İran yeraltında kurulu Fordow nükleer tesisindeki santrifüje uranyum gazı enjekte etmeye başladı.

Devlet televizyonunda yapılan duyuru ile İran 2015 yılında imzalanan ve uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmayı öngören antlaşmadan daha da uzaklaşmış oldu. Yine antlaşmaya göre araştırma merkezi olarak faaliyet göstermesine izin verilen Fordow yeni hamle ile aktif bir nükleer tesise dönüşmüş oldu.

Devlet televizyonunda işlem esnasında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (IAEA) müfettişlerin de hazır bulunduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani mimarlarından biri olduğu antlaşmadan uzaklaşmalarına sebep olarak ABD'nin tek taraflı olarak çekilmesini gösterdi. Ruhani sosyal medya hesabı üzerinden "İran'ın JCPOA'da öngörülen yükümlülüklerini azaltmanın dördüncü adımı olan bin 44 santrifüje gaz enjekte edilmesi bugün başlıyor. ABD'nin politikaları nedeniyle Fordow yakında tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak." yorumunda bulundu.

İran, antlaşmaya göre Fordow'daki bin 44 santrifüjü uranyum zenginleştirme dışında izotop sabitleme gibi diğer sivil amaçlarla kullanmayı kabul etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz yıl İran'a fazla avantaj sağladığını belirterek antlaşmadan çekilmiş ve İran ekonomisini hedef alan yaptırımları artırarak tekrar devreye sokmuştu.

IAEA'dan yapılan açıklamada da müfettişlerin gelişmeleri yerinde takip ettiğini ve kısa sürede bir rapor hazırlayacaklarını vurguladı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.