İran nükleer taahhütlerinden vazgeçip zenginleştirilmiş uranyum üretimini artırıyor

İran nükleer taahhütlerinden vazgeçip zenginleştirilmiş uranyum üretimini artırıyor

İran, ABD'nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmadan uzaklaşmaya devam ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada, ülkesinin 6 ülke ile 2015 yılında imzaladığı nükleer anlaşma çerçevesindeki yükümlülüklerinden vazgeçme noktasında önemli bir aşamada olduklarını duyurdu.

AFP’nin haberine göre Ruhani yarın ülkesinin başkent Tahran’ın 180 kilometre güneyindeki Fordo Nükleer Tesisi’nde uranyum zenginleştirmeye devam edeceğini söyledi.

İran tarafından dün yapılan açıklamada anlaşmanın yükümlülüklerini azaltması kapsamında zenginleştirilmiş uranyum üretimini hızlandırmak için yeni bir santrifüjün devreye sokulduğu aktarıldı.

Nükleer anlaşma, ilk kuşak IR-1 santrifüjlerinin kullanılmasına izin veriyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, yeni kuşak IR-6 santrifüjlerin ilk kuşaktan 10 kat daha hızlı uranyum zenginleştirebileceği bilgisini verdi.

Salihi, İran devlet televizyonunda yaptığı açıklamada İran’ın 30 adet ileri düzey IR-6 santrifüjü daha çalıştırmaya başladığını belirterek İran'ın toplamda 60 adet ileri düzey IR-6 santrifüj çalıştırdığını ve bunun İran’ın ‘kapasite ve kararlılığını’ gösterdiğini söyledi. İAEK Başkanı açıklamasında, bilim adamlarının hali hazırda IR-1’lerden 50 kat daha hızlı olan IR-9 modelini geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti.

ABD geçen yıl İran’ın nükleer silahlanması önlemek amacı ile tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilmişti.

Washington yönetimi son dönemde Tahran’a müzakere masasına dönmesi için baskı yapıyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın füze programını ve bölgesel faaliyetlerini sınırlayacak yeni bir anlaşma isterken Tahran ise Washington “iyi niyet” göstermediği sürece ABD ile müzakere etmeyeceği konusunda ısrar ediyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.