İran: Petrol ihraç etmek için her yolu kullanacağız

İran: Petrol ihraç etmek için her yolu kullanacağız

Petrolünü ihraç etmenin devletin meşru hakkı olduğunu ifade eden İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangeneh, ülkesinin ürettiği ham petrolü ihraç etmek için mümkün olan her yolu kullanacağını belirtti.

İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangeneh, bugün yaptığı açıklamada, “Petrolümüzü ihraç etmek için mümkün olan her yolu kullanacağız. ABD baskısına boyun eğmeyeceğiz. Çünkü petrol ihraç etmek İran’ın için meşru bir hakkıdır” ifadelerini kullandı.

İran’ın ham petrol ihracatı, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl İran ve dünya güçleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Washington’ın yeniden yaptırım uygulamasının ardından yüzde 80’den fazla düşüş gösterdi.

Öte yandan İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, “İran, anlaşmanın diğer tarafları yükümlülüklerini yerine getirmeye öncülük etmedikçe nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini azaltmaya devam edecek” şeklinde konuştu. Ayrıca nükleer silahlar nedeniyle insanlığı bekleyen belirsizlik ve karanlık geleceğin ışığında, bütün devletlerin küresel bir talep olarak silahsızlanma dahil olmak üzere, aynı nükleer hak ve yükümlülüklerden yararlanmaları gerektiğini söyledi.

Kemalvendi, İran'ın nükleer anlaşma altındaki yükümlülüklerini azaltmasının, hak ve yükümlülükler arasında bir denge oluşturmak için ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çıkmasına cevaben bir yıllık stratejik sabrın ardından geldiğini ifade etti.

İran, diğer taraflara anlaşmanın ekonomik faydalarını Tahran lehine sağlamak için somut adımlar atmaya zorlamak üzere anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini önemli ölçüde azalttı.

ABD, İran’a nükleer programının ötesinde daha geniş bir pazarlık müzakeresi yapılması için yoğun baskı uyguluyor. Ancak Tahran, Washington’ın ‘iyi niyet’ göstermediği sürece ABD ile müzakerelere girmeme konusunda ısrar ediyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.