Veliaht Prens Muhammed bin Selman: Suudi Arabistan-İran savaşı küresel ekonomiyi çökertir

Veliaht Prens Muhammed bin Selman: Suudi Arabistan-İran savaşı küresel ekonomiyi çökertir

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dünya ülkelerinin İran'a karşı daha caydırıcı önlemler almazsa petrol fiyatlarının 'hayal bile edilemez seviyelere' yükselebileceği uyarısında bulundu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Amerikan CBS televizyonuna verdiği röportajda, İran'a karşı kararlı ve etkin adımların atılmaması halinde, "Petrol tedariğinde sıkıntılar yaşanacak ve petrol fiyatları hayatımız boyunca görmediğimiz kadar yükselecektir" ifadelerini kullandı.

Suudi devlet petrol şirketi Aramco'ya ait dünyanın en büyük petrol işleme tesisine, 14 Eylül'de yapılan saldırı dünyadaki petrol üretiminin yüzde 5'ten fazla azalmasına yol açmıştı.

ABD ve Suudi Arabistan saldırıdan İran'ı sorumlu tutarken ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bunun bir savaş sebebi olduğunu vurgulamıştı. Röportaj sırasında bin Selman da Pompeo ile aynı fikirde olduğunu belirtti. Fakat bin Selman çözümün diplomatik yollardan olması gerektiğini çünkü Suudi Arabistan'la İran arasındaki bir savaşın küresel ekonominin çökmesine yol açacağını vurguladı.

Petrol tesislerine saldırıyı İran destekli Yemenli isyancı grup Husiler üstlenirken, İran saldırıda bir rolü olduğu iddialarını kesin bir dille yalanlıyor.

"Ölüm emrini kesinlikle ben vermedim"

Veliaht Prens, geçen yıl Türkiye'de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cinayetine de değindi. Ülkenin pratikte gerçek yöneticisi olan bin Selman bir kere daha gazeteci Cemal Kaşıkcı'nın ölüm emrini verdiği iddialarını da reddetti fakat kendi yönetimi altında işlenen bir cinayet olduğu için tüm sorumluluğun kendisinde olduğunu belirtti.

Husiler'den yeni saldırı videosu

Bu arada Husiler, Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Necran bölgesinde düzenlediklerini belirttikleri yeni bir saldırının görüntülerini yayınladı.

Suudi Arabistan saldırı ile alakalı bir açıklama yapmazken söz konusu görüntülerin doğruluğu bağımsız kaynaklarca henüz onaylanmış değil.

Husiler'in kontrolündeki el-Mesire televizyonunda yayınlanan görüntülerde bazı askerlerin ve araçların da ele geçirildiği belirtiliyor.

Husilerin sözcüsü Yahya Saria saldırı harekatında üç düşman tugayının bozguna uğratıldığı ve binlerce düşman askerinin esir alındığını ifade etti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.