İran: Peşmerge'ye saldırı dış güçlere bir uyarı

İran: Peşmerge'ye saldırı dış güçlere bir uyarı

İran, Erbil'de KDP güçlerine yönelik saldırıya dair açıklama yaptı.

İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Irak’ta KDP güçlerine ait bir üssün füzelerle hedef alınmasının “kendini beğenmiş dış güçlere bir uyarı” olduğu ifadesi kullanıldı.

Devrim Muhafızları, Kürdistan Demokratik Partisi İran kolu ve İranlı Kürtlere ait olup özerk Kürt bölgesinde bulunan hedeflere yedi adet orta menzilli füze attı. Saldırıları “nokta atışı” olarak nitelendiren Devrim Muhafızları, saldırı sonucunda ölenler olduğunu ve maddi hasar meydana geldiğini belirtti.

Kürdistan24’ün haberine göre, saldırıda en az 15 KDPI ve PDKI lideri ve üyesi Koya’daki üste ölürken, 42 mensup da yaralandı.

Tehdit açıklaması

Yarı resmi haber ajansı ISNA’ya yaptığı açıklamada Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi “2000 km menzile sahip füzelerimiz İran ulusuna, kendini beğenmiş dış güçlere karşı savaşmak için eşsiz bir kabiliyet katmaktadır. İran’ın kutsal sınırlarının 2000 kilometre etrafında üssü ve askeri ekipmanı olan herkes bilmelidir ki, füzelerimiz hatasız şekilde hedeflerini vuran türdendir.” dedi.

İranlı yetkililer geçmişteki birçok açıklamasında ABD’yi “dünyanın en kendini beğenmiş” ülkesi olarak nitelendirmişti. Devrim Muhafızları’nın envanterindeki bu orta menzilli füzeler ABD’nin Körfez bölgesi ve çevresindeki askeri üslerini vurabilecek kapasitede.

ABD-İran ilişkileri

ABD Başkanı Trump’ın nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ve zaten kötü durumdaki İran ekonomisine yönelik yaptırımlar getirmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler tekrar dibi görmüştü.

Caferi açıklamasında; “teröristlere vurduğumuz darbe, özellikle bizle oynayabileceğini sanan süpergüçler ve düşmanlarımız için çok açık bir mesajdı” dedi.

Açıklamada ayrıca, “KDPI üyesi çok sayıda militanın İran’ın kontrolündeki Batı Azerbaycan, Kürdistan ve Kermanşah bölgelerine” geçtiği de söylenildi.

İran Genelkurmay Başkanı da Perşembe günkü açıklamasında, Irak’taki Kürt liderlerin KDPI ve diğer İran karşıtı militanları kontrol edeceklerine dair kendilerine garanti verdiklerini söyledi.

General Muhammed Bakıri; “ancak geçen yıldan beri, Amerika’nın yönlendirmesiyle bu sözlerini bozmaya başladılar” ifadesini kullandı.

İran, Bağdat hükümetinden ayrılıkçı olan Kürt güçleri bölgeden çıkarmasını talep ederken, Bağdat füze saldırılarını Irak’ın bağımsızlığının ihlal edilmesi olarak nitelendirdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.