İran ve AB dolar kullanmadan ticaret yapacak

İran ve AB dolar kullanmadan ticaret yapacak

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, İran ile yılbaşından sonra yapılacak ticari işlemlerde Amerikan doları kullanılmayacağını açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, İran ile ticaretin önünü açacak Özel Hedef Aracı-SPV adlı ödeme modelinin 2019 yılı itibariyle yürürlüğe gireceğini söyledi. Sistem sayesinde AB ve İran ABD doları kullanmadan ticaret yapabilecek.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran ile yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çıkması ve akabinde bu ülkeye getirdiği ekonomik yaptırımlardan sıyrılmak için yeni bir ticaret modeli geliştirdiklerini belirten AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, söz konusu yaptırımlara takılmaksızın yeni sistemin 2019 yılı başlarında yürürlüğe girmesine çatıştıklarını ifade etti.

Special Purpose Vehicle (Özel Hedef Aracı-SPV) adlı modelin İran ile devam eden ekonomik ilişkileri eskisi gibi devam ettirme çabasında olacaklarını belirten Mogherini, "Bu yeni sistemin birkaç hafta içerisinde yeni yıla girmeden kurulmasını umuyorum. Bu sayede İran ile meşru bir şekilde ticaret yapabileceğiz." diye konuştu. Brüksel'de AB ülkeleri dışişleri bakanlarıyla bir araya gelen Mogherini sistemle ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, bu mekanizmanın 'büyük avantaj' sağlayacağını dile getirdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.