İran ve Rusya Hint Okyanusu'nda ortak tatbikat düzenleyecek

İran ve Rusya Hint Okyanusu'nda ortak tatbikat düzenleyecek

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya ve İran ordularının Hint Okyanusu'nda ortak tatbikat yapacağını açıkladı.

Rus haber ajansı TASS’ta yer alan bilgilere göre İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya ve İran ordularının Hint Okyanusu'nda ortak tatbikat yapacağını açıkladı. Reuters haber ajansı da Cevad Zarif’in Rus mevkîdaşı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından Tahran'ın Moskova’nın Körfez'de güvenliği sağlama önerisini memnuniyetle karşıladığını aktardı.

Rus medyası, Rus filosunun 49 yıl boyunca iki İran limanını kullanma hakkı elde etmesi için Tahran ile devam eden müzakerelerin ayrıntılarına yer verdi. Hükümete ait medya organları, anlaşmanın ileri aşamalara ulaştığını belirtti.

Anlaşmanın Buşehr ve Çabahar limanlarının askeri üs olarak kullanılmasını öngördüğü belirtiliyor.

Kaynaklara göre İran'la yapılan ortak tatbikatların ardından bölgedeki Rus savaş gemilerinin varlığı 50 yıl sürebilir.

İranlı bir kaynak tarafından medyaya sızdırılan habere göre iki ülke, Buşehr ve Çabahar limanlarının uzun vadeli olarak kiralanma olasılığını görüşüyor.

Rus Moskovskiy Komsomolets gazetesine açıklamalarda bulunan bir Rus askeri uzman, Hint Okyanusu'nda düzenlenecek ortak deniz tatbikatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anlaşma çerçevesinde bölgedeki Rus savaş gemilerinin kalıcı bir askeri varlığa sahip olması hedeflenirken Rus uzman ise İran anayasasının İslam Cumhuriyeti topraklarında yabancı bir askeri üs kurulmasını yasakladığına dikkat çekti. Rus uzman açıklamasında şunları söyledi:

“İki ülkenin anlaşmaya varması durumunda Rus filosunun düzenli olarak İran limanlarını ziyaret etmesini ne engelleyebilir? Ancak benzer bir deneyim halihazırda da zaten yaşanıyor. Rusya’nın Hazar Filosu’na bağlı gemileri İran’ın Bender Enzeli Limanı’nı sürekli olarak ziyaret ediyor.”

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.