İran zenginleştirilmiş uranyum limitini aştı: Yeni bir nükleer kriz kapıda mı?

İran zenginleştirilmiş uranyum limitini aştı: Yeni bir nükleer kriz kapıda mı?

İran'ın zenginleştirilmiş uranyum için belirlenen 300 kilogramlık limiti aştığı ifade edildi.

İran'ın zenginleştirilmiş uranyum için belirlenen 300 kilogramlık limiti aştığı ifade edildi.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğu 300 kilogramlık sınırı aştı.

Söz konusu olayın İran ile Avrupalı ülkeler arasında yeni bir nükleer krize sebep olabileceği tahmin ediliyor.

Avrupalı devletlerle süren nükleer anlaşma kapsamında İran, uranyum zenginleştirme faaliyetleri kapsamında 300 kilogramlık bir limite bağlıydı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında varılan nükleer anlaşma İran'ın nükleer çalışmalarını sınırlandırıyordu. Üç yıl süren müzakerelerin ardından varılan anlaşma ile ABD, İran'a yönelik yaptırımlarını kaldırmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl, ABD'nin anlaşmadan çekilmesine ve yeniden İran'a yönelik yaptırımlara başlanmasına karar vermişti.

İran Atom Enerjisi Organizasyonu Sözcüsü Behruz Kamalvandi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “Zenginleştirme oranını 4 katına çıkardık ve hatta son olarak yükselttik, dolayısıyla 10 gün içinde 300 kg limiti geçilecek. Eğer Avrupalılar harekete geçeceklerse hala vakit var” ifadesini kullanmıştı.

Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'a diplomatik uyarı göndererek nükleer anlaşma maddelerine uymaması durumunda bunun sonuçlarının olacağını bildirmişti. Resmi uyarıda anlaşma maddelerinden geri adım atılmaması istenmişti.

Kaynak: Mepa News, Amerika'nın Sesi, Euronews

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.