İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Şahrudi öldü

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Şahrudi öldü

Hamaney'in yerine geçebilecek isimlerden olduğu ifade edilen Şahrudi başkent Tahran'da hastanede hayatını kaybetti.

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Mahmud Haşimi Şahrudi hayatını kaybetti. Şahrudi, başkent Tahran'da, uzun süredir yaşadığı hastalığın ağırlaşması nedeniyle kaldırıldığı hastanede bugün son nefesini verdi.

Ayetullah Mahmud Haşimi Şahrudi 2017 yılının Ağustos ayında söz konusu makama Hamaney tarafından atanmıştı. Şahrudi'den önce bu görevi, aynı yılın Ocak ayında ölen Haşimi Rafsancani yürütüyordu.

Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi, ülkede Anayasa Koruma Konseyi ile İslami Şura Meclisi arasındaki olası anlaşmazlıkları çözüme bağlama ve ülkenin lideri olan "Rehber"e genel siyaset meselelerinde danışmanlık yapma gibi görevlere sahip olan bir kurum.

15 Ağustos 1948 tarihinde Irak'ın Necef kentinde doğan Şahrudi aynı zamanda dini bir merci olarak kabul ediliyordu ve İran'ın en zengin zengin Şii alimleri arasındaydı. Irak vatandaşlığı da bulunan Şahrudi Necef'te eğitim almıştı ve 1980'li yıllarda Irak'ın önemli Şii oluşumlarından olan Irak İslam Devrim Konseyi'nin Başkanlığını yürütmüştü.

İran'da devrim sonrası birçok önemli makamda görev yapan Şahrudi, Hamaney sonrası İran'ın başına gelebilecek isimler arasında gösteriliyordu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.