İran'da reformist aday cumhurbaşkanı seçiminden çekildi

İran'da reformist aday cumhurbaşkanı seçiminden çekildi

İran cumhurbaşkanı seçimine katılan reformcu ve Türk aday Muhsin Mihralizade seçimden çekildiğini açıkladı.

18 Haziran 2021 Cuma günü gerçekleşecek olan İran cumhurbaşkanlığı seçimi adayları arasında tek Türk kökenli aday olan Muhsin Mihralizade seçimden çekildiğini açıkladı.

Muhsin Mihralizade, reformcu cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde görev aldığından reformcu olarak biliniyordu. Güçlü bir aday olmayan Mihralizade'nin, muhafazakar aday İbrahim Reisi'nin karşısında reformcu seçmenin tepkisel oylarını alabileceği tahmin ediliyordu.

Bununla beraber Mihralizade tek gerçek reformcu aday olarak görüldüğünden, diğer muhafazakar adayların ve İran lideri Ali Hamaney'in güvenlik konseyinin ağır baskısı altında olduğu belirtiliyordu. Mihralizade'nin baskılar nedeniyle seçimden çekildiği iddia ediliyor. Muhsin Mihralizade'nin diğer adaylardan en az muhafazakar olarak görülen Abdunnasır Himmeti'yi destekleyeceği belirtiliyor.

Muhsin Mihralizade kimdir?

Muhsin Mihralizade 1956'da Isfahan'da, Isfahan Türkmenlerinden olan Şii bir ailede doğdu. 1997'de İran'ın reformcu cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin ilk yaptığı atamalarla ülkenin en önemli eyaletlerinden olan Horasan'a vali oldu. 2001 cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Hatemi, Mihralizade'yi cumhurbaşkanı yardımcısı yaptı.

Mihralizade 2005'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu ancak sadece %4,4 oy alabildi. Bu seçimde Mihralizade'nin Türk kökenli olması sebebiyle İran'ın Doğu Azerbaycan ve Batı Azerbaycan eyaletlerinde en çok oy alan aday olması dikkat çekti.

2021 cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olan Mihralizade'nin adaylığı, aday eleme konseyince kabul edilmişti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.