İran'da şu ana kadar kaç protestocu öldürüldü?

İran'da şu ana kadar kaç protestocu öldürüldü?

İran genelinde devam eden protestolarda 400'ün üzerinde göstericinin İran rejimince öldürüldüğü belirtilirken bunların birçoğunun Sünni Beluçlardan ve Kürtlerden oluştuğu bildiriliyor.

İran genelinde eylül ayının ortalarından bu yana devam eden rejim karşıtı protestolarda Tahran yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin en çok dini ve etnik azınlıkları öldürmesi tepki topladı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHRNGO), ülkede süregelen protestolarda 60'ı çocuk 29'u kadın en az 448 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

IHRNGO'nun açıklamasına göre ölü sayıları, defin ruhsatlarından, sağlık personellerinin ifadelerinden toplanan belgelerin yanı sıra çeşitli bağımsız kaynaklar aracılığıyla raporlanıyor.

Örgüte göre, protestolar sırasında meydana gelen ölüm sayıları raporlara yansıyanlardan yüksek olabilir.

İnsan hakları aktivistleri, protestolar sonucu kaç kişinin öldürüldüğünün tam olarak bilinmemesini, İran rejiminin "dezenformasyon ve suçlarını gizlemesine" bağlıyor.

Aktivistler ayrıca İran rejiminin Birleşmiş Milletler dahil çeşitli insan hakları örgütleriyle iş birliği yapması halinde daha geniş ölçekte suçların ortaya çıkacağını savunuyor. Bu durum sebebiyle İran'ın iş birliğinden kaçındığı belirtiliyor.

İranlı yazar Ali El Funeh'e göre protestolar süresince ölen göstericiler ve İran rejimi güvenlik güçleri personelleri şöyle sıralanıyor:

fi3huocacayaaaa.jpg

İran Devrim Muhafızları Ordusundan (IRGC) protestolar sonucu kaç kişinin öldürüldüğüne dair açıklaması, Tahran rejiminden ölü sayılarına ilişkin ilk resmi açıklamanın gelmesi olarak yorumlanmıştı.

Buna göre IRGC Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, ülkede devam eden protestolarda 300'den fazla kişinin öldürüldüğünü geçen günlerde doğrulamıştı.

ABD merkezli bir grup olan İran İnsan Hakları Aktivistleri, protestolarda şu ana kadar 451 göstericinin ve rejime bağlı 60 güvenlik personelinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre ise en çok ölüm 128 kişiyle Sünni Beluçların yaşadığı Sistan-Belucistan eyaletinde gerçekleşti. Belucistan'ı ise en 53 kişiyle Kürdistan takip etti.

Bu kapsamda İran rejimi tarafından öldürülen protestocuların yaklaşık olarak yarısını Sistan-Belucistan ve Kürdistan oluşturuyor.

Diğer eyaletlerdeki öldürülen kişi sayısı ise şöyle:

Sistan-Belucistan: 128

Kürdistan: 53

Batı Azerbaycan: 51

Başkent Tahran: 43

Mazenderan: 37

Kirmanşah: 25

Gilan: 24

Elburz: 16

İsfahan: 14

Huzistan: 10

Fars Eyaleti: 8

Razavi Horasan: 6

Zencan: 4

Doğu Azerbaycan: 4

Loristan: 3

Merkezi Eyaleti: 3

Kazvin: 3

Hamidan: 3

Kohgiluye ve Buyer Ahmed: 2

Erdebil: 2

İlam: 2

Buşehr: 2

Hürmüzgan: 2

Simnan: 1

Kirman: 1

Gülistan: 1

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.