İran'dan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne tehdit

İran'dan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne tehdit

İran, silahlı Kürt gruplarının saldırılarından ötürü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni suçlayarak tehdit etti.

İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı General Muhammed Pakpur, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni İranlı rejim muhalifi gruplara yataklık yapmakla suçladı, bu bölge üzerinden İran'a saldırılar olduğunu belirtti ve sert bir karşılık vermekle tehdit etti.

Muhammed Pakpur Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden İran'a sınır olan dağlık bölgeleri üzerinden İran Kürdistanı Demokrat Partisi ve PJAK militanlarının İran Devrim Muhafızları'na saldırılar düzenlediğini belirterek bölgenin İran'a silahlı muhalefetin üssüne dönüştüğünü vurguladı. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bu örgütlere yataklık etmeye devam etmesi durumunda İran Devrim Muhafızları'nın bölgeye harekat düzenleyeceği ve İran'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne her alanda sert tepki göstereceği tehdidinde bulundu.

Bu açıklamaların ardından İran topçuları bu sabah saatlerinde bölgede bombardıman düzenledi.

İran Kürtleri ve İran rejiminin Kürt sorunu

İran'da nüfusun %10'unun Kürt olduğu, 8 milyonun üzerinde Kürt yaşadığı tahmin ediliyor.

Çoğunluğu Sünni, azınlığı Şii olan İran'ın Kürt nüfusu ülkenin batısında, Türkiye ve Irak sınırında yoğunlaşıyor. İran Kürtleri rejimin etnik ayrımcılığına uğradıklarından, kültürel haklarının verilmediğinden şikayetçiler. Sünni Kürtlerin şikayetlerine Şii rejimin dini baskıları da ekleniyor. Bu sebeple bölgedeki pek çok Kürdün bağımsızlık veya geniş özerklikten yana olduğu gözlemleniyor.

İran'da Şahlık döneminde de bağımsızlık için isyan eden ve 1945'te kurulan İran Kürdistanı Demokrat Partisi 1979'da İran Devrimi'nin ardından otorite boşluğundan faydalanarak isyan etmiş ve bazı şehirleri ele geçirmişti.

1979-1982 döneminde yeni kurulan Humeyni rejimiyle bölgedeki Kürtler arasındaki savaşta 15 binin üzerinde kişi hayatını kaybetmiş, Humeyni rejimi bölge halkına katliam uygulamakla eleştirilmişti. 1982'de İran'ın Kürt bölgelerinde yeni rejim hakimiyetini sağlamıştı.

1989'da İran Kürdistanı Demokrat Partisi yeniden isyan etmiş, 1996'ya kadar süren bu çatışmalar 1979-82 dönemindeki savaşa oranla oldukça hafif geçmişti.

1991'de Irak rejiminin Irak Kürdistan Bölgesi'nden çekilmesinin ardından bu bölgede kontrol Barzani ve Talabani'ye geçmişti. Barzani ve Talabani arasındaki güç mücadelesi 1994-1997 döneminde Irak Kürdistanı İç Savaşı'yla sonuçlandı.

Bu savaşta İran-Talabani-PKK İttifakı'na tepki olarak Türkiye-Irak-Barzani İttifakı doğmuş, İran bu bölgeye doğrudan müdahalelerde bulunmuştu.

Irak'ın ABD tarafından işgal edilmesinin ardından İran Kürdistanı Demokrat Partisi ve özellikle de yeni kurulan, PKK ile ilişkili olan PJAK'ın bu bölgeden İran'a yönelik saldırıları sürmüştü.

2011'de Suriye Savaşı'nda İran ve PKK'nın aynı cepheye düşmesiyle İran ve PJAK ateşkes imzalamıştı. Fakat son dönemde İranlı yetkililerin Irak Kürdistanı Özerk Bölgesi'nden PJAK militanlarının faaliyetleri başta olmak üzere İran'a yönelik saldırı şikayetlerinin arttığı gözlemleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.