İran'dan uranyum zenginleştirme konusunda Avrupa'ya ültimatom

İran'dan uranyum zenginleştirme konusunda Avrupa'ya ültimatom

İran Atom Enerjisi Organizasyonu Sözcüsü Behruz Kamalvandi, ülkesinin nükleer anlaşma kapsamında izin verilen uranyum zenginleştirme oranının üzerine 10 gün içerisinde çıkabileceğini belirtti.

İran, nükleer anlaşma kapsamında izin verilen uranyum zenginleştirme oranının üzerine 10 gün içerisinde çıkabilir. Söz konusu açıklama ülkenin atom enerjisi kurumu sözcüsü tarafından yapıldı. Sözcü Avrupalı ülkelerin nükleer anlaşmanın devamını sağlamak konusunda halen daha vakitleri olduklarını söyledi.

İran Atom Enerjisi Organizasyonu Sözcüsü Behruz Kamalvandi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “Zenginleştirme oranını 4 katına çıkardık ve hatta son olarak yükselttik, dolayısıyla 10 gün içinde 300 kg limiti geçilecek. Eğer Avrupalılar harekete geçeceklerse hala vakit var” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de "Nükleer anlaşmanın çökmesi bölgenin ve dünyanın çıkarına olmaz" açıklamasında bulundu.

Tahran yönetimi ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Avrupalı ülkelerin de anlaşmanın İran lehine olan şartlarını uygulamaması halinde yeniden belirlenen sınırlar üzerinde uranyum zenginleştirmeye başlayacağını duyurmuştu.

İran yönetimi petrol satışı ve bankacılık sistemi işlemleri konusunda İran’a anlaşma kapsamında tanınan hakların uygulanmasını istiyor. ABD yönetimi ise Başkan Trump’ın ABD'yi 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesinin ardından bu ülkeye yönelik yeni yaptırım kararları aldı.

ABD özellikle İran için hayati öneme sahip petrol gelirlerinin kesilmesi amacıyla İran’ın petrol satışını sıfıra indirmek amacında olduğunu açıkladı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.