İran’ın müzakere için yaptırımları kaldırma şartına ABD'den ret

İran’ın müzakere için yaptırımları kaldırma şartına ABD'den ret

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Washington'ın yaptırımları kaldırması teklifini reddetti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Washington'ın yaptırımları kaldırması ve 2015'te imzalanan nükleer anlaşmaya geri dönmesi halinde ülkesinin ABD ile müzakerelere hazır olduğu önerisini kabul etmedi. Pompeo, düzenlediği basın toplantısında İran’ın teklifi hakkında “John F. Kerry (ABD eski Dışişleri Bakanı) ve Barack Obama’ya (ABD eski Başkanı) sunulan teklifle aynı” yorumunda bulundu.

Tahran olası bir görüşme için öne sürdüğü şartta, ABD’nin 2018’in mayıs ayında, yani anlaşmadan çekildiği tarihten önce İran’ın ihraç ettiği ham petrol miktarını sürdürmesini istemişti.

Nihai kararı ABD Başkanı Trump’ın vereceğini dile getiren Pompeo, “Ancak bu önceki yönetimin yol açtığı ve Başkan Trump, yönetimi ve benim için felaket içeren bir yoldur” değerlendirmesini yaptı.

Trump yönetimi, bir süre önce nükleer ve güvenlik konularında daha geniş bir anlaşmaya varmak için İran ile müzakere etmeye hazır olduğunu bildirmişti. Ancak İran ile ABD arasındaki gerilim geçen ay daha da arttı.

Trump: Yaptırımlar artacak

Trump bir süre önce İranlı liderler ile görüşmeye dair yaptığı çağrısına rağmen çarşamba günü, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının yakında önemli ölçüde artacağını söyledi.

Tahran da İran’ın başlıca dış geliri olan ham petrol ihracatını hedefleyen ABD yaptırımlarına yanıt olarak mayıs ayında yaptığı açıklamada anlaşma kapsamındaki taahhütlerini azaltabileceğini bildirmişti.

Tahran, Avrupalıların anlaşma kapsamında İran'ın çıkarlarını koruma konusundaki vaatlerini yerine getirmemesi durumunda taahhütlerini azaltmaya devam edeceğini vurgulamıştı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.