İran'ın nükleer tesisleri

İran'ın nükleer tesisleri

İran, Ortadoğu'nun nükleer faaliyetler açısından en fazla öne çıkan ülkesi konumunda.

İran, Ortadoğu'nun nükleer faaliyetler açısından en fazla öne çıkan ülkesi konumunda.

Nükleer enerji üretimi ve kullanımına dair tesislerin yanı sıra, İran'ın askeri açıdan da nükleer faaliyetlerde bulunduğu ifade ediliyor.

2015 yılında ABD ve Avrupalı devletlerle yaptığı nükleer anlaşma sonrasında, kendisine yönelik yaptırımların kalkması karşılığında nükleer programını kısıtlamıştı.

Ancak ABD'de Donald Trump yönetiminin iş başına gelmesinin ardından ABD nükleer anlaşmadan çekilmiş, bunun ardından İran da verdiği taahhütleri kademe kademe terk etmişti.

Son dönemde İran, başta Natanz nükleer tesislerinde yaşanan patlama sebebiyle olmak üzere, tekrar nükleer faaliyetleriyle dünya gündemine gelmiş durumda. Patlamaların kaza mı, yoksa ABD-İsrail kaynaklı bir sabotaj mı olduğuna dair iddialar, İran'da olduğu gibi dünyada da önemli bir gündem maddesi niteliğinde.

1950'li yıllarda ABD ve Avrupa'nın desteğiyle İran'da başlayan nükleer program, 1979 yılındaki devrimden sonra hızlanarak sürdürüldü. Rusya'nın da desteğiyle nükleer kapasitesini geliştiren İran 2011 yılında Buşehr'de ilk nükleer enerji santralini açtı.

İran'daki mevcut nükleer tesisler şu şekilde:

irannukleer.jpg

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.