İran'ın yeraltı nükleer tesisinde yangın: Kaza mı saldırı mı?

İran'ın yeraltı nükleer tesisinde yangın: Kaza mı saldırı mı?

İran'a ait bir yeraltı nükleer tesisinde yangın çıktı.

İran'ın İsfahan kenti yakınlarında yeraltında bulunan Natanz Nükleer Tesisi'nin açık alanında yangın çıktı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, yaptığı yazılı açıklamada Natanz Nükleer Tesisi'nde "bir olay meydana" geldiğini ve tesisin açık alanındaki çelik konstrüksiyon inşaatının zarar gördüğünü belirtti.

Kemalvendi, olayın nasıl olduğuna ve nedenine ilişkin incelemelerin sürdüğünü ancak nükleer tesisin faaliyetlerinde herhangi bir aksama meydana gelmediğini aktardı.

Can kaybı yaşanmadığını belirten Kemalvendi, zarar gören yerin aktif olmaması nedeniyle endişe edilecek bir durumun vuku bulmadığını ifade etti.

Euronews'in haberine göre, Kemalvendi zarar görme nedenini belirtmezken Tesnim haber ajansına göre Natanz Valisi Ramazanali Ferdovsi tesiste bir yangın çıktığını bildirdi.

AP'ye konuşan Amerika merkezli uzmanlar ise yangının yeni santrifüj tesisinde çıktığına inandıklarını belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yangın raporlarından haberdar olduklarını fakat halihazırda ajansın güvenlik onaylama aktivitelerinin etkilenmesini beklemediklerini açıkladı.

UAEA uzmanları tarafından denetlenen Natanz Nükleer Tesisi'nin inşaatına 2000 yılında başlandı. Tesise ilk santrifüjler 2002 yılında bağlandı. Tesisteki zenginleştirme çalışmaları 2003'de 2 yıl askıya alındı. 2010 yılında Natanz Nükleer Tesisi'ndeki uranyum zenginleştirme oranı yüzde 20 seviyelerine ulaştı.

Yetkililer geçtiğimiz hafta cuma günü Tahran yakınlarında meydana gelen patlamanın bir gaz kaçağından kaynaklandığını açıkladı fakat bazı uzmanlar uydu fotoğraflarına dayanarak patlamanın şehrin doğusundaki dağlarda kurulan yer altı tünellerinde meydana geldiğini ileri sürdü.

Salı günü de bir tıp merkezinde gaz sızıntısı nedeniyle meydana gelen patlamada ise 19 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaza mı saldırı mı?

Öte yandan bölge kaynakları, nükleer tesiste çıkan yangına bir saldırının sebep olmuş olma ihtimali üzerinde duruyor.

Yapılan açıklamalara göre, kendilerine "Vatan Çitaları" adını veren bir örgüt, yangının gerçekleşmesinden saatler önce, Nataz nükleer tesisine sabotajda bulunacakları yönünde açıklama yaptı.

BBC'nin Farsça servisine ulaşan grup üyelerinin saldırıyı önceden haber verdiği belirtilirken, örgüte dair herhangi bir bilgi ise bulunmuyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.