IŞİD'in yeni lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi kimdir?

IŞİD'in yeni lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi kimdir?

IŞİD, Ebubekir Bağdadi'nin ölümünü doğruladıktan sonra örgütün başına geçecek yeni ismi açıkladı.

2010 yılında IŞİD'in başına geçen Ebubekir el Bağdadi, 27 Ekim Pazar günü ABD güçlerinin İdlib kuzey kırsalında Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki Barişa yerleşiminde düzenlediği baskında öldürülmüştü.

Aynı gün, Cerablus güneyindeki Ayn Beyda yerleşiminde de, örgütün sözcüsü Ebu Hasan el Muhacir öldürülmüştü.

Bu tarihten itibaren, örgütün yeni liderinin kim olacağı merak konusuydu.

IŞİD'in ana propaganda kanalı "El Furkan" dün, örgütün yeni sözcüsü Ebu Hamza el Kureyşi'nin bir ses kaydını yayınlayarak, IŞİD lideri Bağdadi ve sözcü El Muhacir'in ölümünü doğruladı.

Örgüt, yeni lider olarak Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'yi açıkladı.

Söz konusu ismin kim olduğu ve örgüt içinde daha önce hangi pozisyonda bulunduğu tam olarak bilinmese de, bölge uzmanları El Kureyşi'nin kimliğine dair bazı çıkarımlarda bulundu.

Uzmanların görüşlerine göre, yeni lidere dair bilinenlerden bazıları:

- Örgüt, yeni liderini "El Haşimi El Kureyşi" olarak açıkladı. İslam fıkhına göre, Hz. Muhammed'in soyundan olan Kureyş'e mensup olmayanlar halife olamıyor. Örgüt, bu sebeple liderlerinin Kureyş soyuna dayandığını belirterek, örgütün "Hilafet" iddiasını sürdürmek ve meşruiyet katmak istiyor.

Örgütün bir önceki lideri Bağdadi sadece "Kureyşi" olarak nitelenirken, yeni liderin ise "El Haşimi" ismini kullanarak aynı zamanda Hz. Muhammed ile kan bağı daha yakın olan Haşimoğulları'na mensup olduğu iddia ediliyor.

- Örgütün servis ettiği son ses kaydına göre, IŞİD'in başına geçen Ebu İbrahim, uzun süredir sahada bulunan bir komutan ve din adamı.

Ses kaydında yeni liderin ABD güçlerine karşı da savaştığı ifade ediliyor. Bu da Ebu İbrahim olarak anılan ismin en azından 2011 yılı öncesinden bu yana örgüt içerisinde faaliyet gösterdiğini ortaya koyuyor.

- Örgüte göre yeni lider, bir önceki lider olan Bağdadi'nin işaret ettiği bir isim. Ancak Ebu İbrahim'in, buna ek olarak IŞİD'e bağlı bir şura heyeti tarafından seçildiği dile getiriliyor.

-Uzmanlar, örgütün yeni liderinin Irak kökenli bir isim olduğu görüşünde. Örgüt, devlet ilan ettiği tarihten (2006) bu yana Iraklı liderler tarafından yönetildi.

- Bağdadi'nin ölümünün ardından örgütün başına, Türkmen kökenli Abdullah Kardaş'ın geçeceği iddia ediliyordu. Ancak resmi olarak Kardaş'ın ismi açıklanmadı. Aynı zamanda Kardaş'ın Türkmen asıllı olması ve yeni IŞİD liderinin Arap oluşu da bu ihtimali zayıflatıyor.

Ancak, bölge uzmanlarından Hassan Hassan, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, yeni lider Ebu İbrahim'in aslında Kardaş' olma ihtimalinin de bulunduğu, Kardaş'ın Türkmen kökeninin Araplığa dayanıyor olabileceğini iddia etti. 

Örgüt tarafından yayınlanan videoda, örgütün yeni liderine bağlılık yemini etme çağrısı yapılıyor.

IŞİD'in yeni liderinin yönetimi altında nasıl bir siyaset izleyeceği ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.