İsrail Arapların yaşadığı bir bölgeyi Yahudileştirmek için yasa çıkaracak

İsrail Arapların yaşadığı bir bölgeyi Yahudileştirmek için yasa çıkaracak

İsrail'in aşırı sağcı hükümeti, ülkenin kuzeyindeki Celile'yi Yahudileştirmeyi hedefliyor.

(Fotoğraf: Flickr / RonAlmog)

İsrail'in aşırı sağcı hükümeti, ülkenin kuzeyinde İsrail vatandaşı Arapların çoğunluğu oluşturduğu bir bölgeyi Yahudileştirmeyi amaçlıyor.

Bu kapsamda İsrail hükümeti, Celile bölgesinde Yahudi varlığını artırıp Arap çoğunluğu azaltmayı öngören bir yasa tasarısı sundu.

"Celile'deki Yahudi Yerleşimleri Korumak" başlığıyla sunulan yasa tasarısıyla Yahudi yerleşimcilere bölgeye yeni gelen kişileri seçme yetkisi verilmesi öngörülüyor.

İsrail hükümeti ayrıca yasa tasarısıyla birlikte Celile'de "demografik ve güvenlik zorluklarıyla" karşı karşıya kalan Yahudi yerleşimcilere arazileri daha ucuz fiyatlarla satmayı veya kiralamayı hedefliyor.

Bir hükümet kurabilmek için diğer partilerin desteğine ihtiyaç duyan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Dindar Siyonist Partisi ile yaptığı anlaşma kapsamında söz konusu yasa tasarısının içeriğini kabul etmişti.

Yasa tasarısının önümüzdeki haftalarda İsrail Parlamentosu'ndan geçmesi bekleniyor.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin kısa bir süre önce, Yahudilerin Araplarla birlikte yaşamaya hazır olmadığını söylemişti. Levin, Bakanlar Kuruluna yaptığı açıklamada, "Yahudilerin neden İsrail'de Araplarla yaşamaya hazır olmadığını idrak edebilecek yargıçlara Yüksek Mahkeme'de yer verilmesi gerektiğini" vurgulamıştı.

Arapların İsrail'in kuzeyindeki Celile'de Yahudilerin yaşadığı yerlerden daireler satın aldığını hatırlatan Levin, bunun Yahudilerin bölgeyi terk etmesiyle sonuçlandığını, zira Yahudilerin İsrail'in Arap vatandaşlarıyla yaşamaya hazır durumda olmadığını belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.