İsrail: Rehineler konusunda sadece Katar aracılık edebilir

İsrail: Rehineler konusunda sadece Katar aracılık edebilir

Katar'ın görüşmelerdeki rolünü yeniden değerlendireceğini açıklamasının ardından İsrailli yetkililer Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için sadece Katar'ın arabuluculuk yapabileceğini söyledi

El Cezire'nin aktardığı İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrailli yetkililer, Katar'dan başka hiçbir ülkenin rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına aracılık edemeyeceğini belirterek Doha'nın görüşmelerdeki rolünün önemini vurguladı.

İsimleri açıklanmayan İsrailli yetkililer, İsrail'in Körfez ülkesinden Hamas ile görüşmelerde arabuluculuk yapmasını istemesine rağmen Katar'ı eleştirdiğini söyledi.

El Cezire'ye göre İsrailli yetkililer "Doha İsrail'in taleplerini yerine getirdi ve bu nedenle İsrail'in ona saldırmaya hakkı yok" dedi.

Bu yorumlar Katar başbakanının geçen hafta ülkesinin İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması ve Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasını amaçlayan müzakerelerde arabulucu rolünü gözden geçirdiğini söylemesinin ardından geldi.

Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile birlikte Doha'da düzenlediği basın toplantısında "Katar rolünü tamamen yeniden değerlendirme sürecindedir" demişti.

"Katar'ın rolü istismar ediliyor ve kötüye kullanılıyor" diyen Al Sani, Katar'ın "Katar Devleti'ni küçümseyerek seçim kampanyası yürütmeye çalışan siyasetçiler" tarafından "puan kazanma" kurbanı olduğunu da sözlerine ekledi.

Katar'ın yorumları, ABD'li Demokrat milletvekili Steny Hoyer'in Doha'yı "Hamas'ın yanında yer almakla" suçlamasından ve Filistinli gruba İsrail'in ateşkes önerisini kabul etmesi için baskı yapmaması halinde Washington'un Katar'la ilişkilerini yeniden değerlendireceğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

Bunun üzerine Katar da bir açıklama yaparak Hoyer'in tehdidi karşısında şaşkınlığını ifade etti.

Açıklamada "Hamas ve İsrail'in kalan rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varamamış olmasından duyduğu hayal kırıklığını anlıyoruz... ancak Katar sadece bir arabulucu ve İsrail ya da Hamas'ı kontrol etmiyoruz" denildi.

Açıklamada Katar'ın arabuluculuk rolünün, İsrail ve Hamas'ın doğrudan görüşmelere yanaşmaması üzerine 2012 yılında ABD tarafından bu görevi üstlenmeleri istendiği için var olduğu ifade edildi.

Katar açıklamasında "Ancak arabulucuyu suçlamak ve tehdit etmek yapıcı değildir, özellikle de hedef 10.000 ABD askerine ve Amerika'nın Orta Doğu'daki en büyük askeri varlığına ev sahipliği yapan bir dost ve NATO üyesi olmayan büyük bir müttefik ise" dedi.

Doha'nın sert açıklamaları, Hoyer'in Hamas'ın İsrail'in son ateşkes teklifine kalıcı ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini de içeren "saçma talepler" ve "gerçekleştirilmesi mümkün olmayan şartlar" ile karşılık verdiğini söylemesinin ardından geldi.

Hoyer, "Hamas'ın İsrail'den daha fazla taviz koparmak için Katar'ı kullandığını ve Doha'nın grubu finanse edip desteklediğini" iddia etti.

Katar yıllardır bu tür suçlamaları şiddetle reddediyor.

Kasım ayında Katar'ın ABD Büyükelçisi Meşal bin Hamad Al Sani, Cumhuriyetçi Senatör Ted Budd'ın Körfez monarşisinin "Hamas yanlısı bir politikası" olduğu yönündeki suçlamasına, Doha'nın grubu desteklemediğini söyleyerek yanıt verdi.

Bu ayın başlarında Katar, ABD'li bir milletvekilinin Doha'nın Hamas'a 2018'den bu yana ayda 40 milyon dolar ödediği iddiasını şiddetle yalanlamıştı.

Katar'ın açıklamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Katar'ın Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çabalarında "yakın bir ortak" olduğunu ve olmaya devam ettiğini söyledi.

Miller bir basın brifinginde, Katar'ın esirlerin evlerine dönmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.

Doha, ABD'nin onayıyla 2012'den bu yana Hamas'ın siyasi liderliğine ev sahipliği yapıyor. Körfez ülkesi, Başbakan Binyamin Netanyahu da dahil olmak üzere İsrail'den arabuluculuğuna yönelik sık sık gelen eleştirileri geri çevirdi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.