"İsrail Türkiye'ye F-35 satılmasını istemiyor"

"İsrail Türkiye'ye F-35 satılmasını istemiyor"

İsrail'in Ortadoğu'da F-35'e sahip tek ülke olmak istediği ve Türkiye'ye F-35 satışına karşı olduğu ifade edildi.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, İsrail’in ABD’den Türkiye’ye yapılması planlanan yeni nesil F-35 savaş uçaklarının teslimatı nedeniyle endişeli olduğunu ve F-35’lerin Türkiye’ye verilmesini istemediğini yazdı. Haaretz’e konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail’in F-35’lere sahip tek Ortadoğu ülkesi olmayı hedeflediğini ve bu nedenle Türkiye’ye gönderilecek F-35’ler konusunda ABD ile yakın temas halinde olduğunu bildirdi. İsrail, ABD ile söz konusu meseleyle ilgili görüşme yaptığını resmi olarak reddediyor ancak Haaretz’e isim vermeden konuşan yetkililer bunu doğruluyor. İsrail Savunma Bakanlığı’ndaki kaynaklara göre Türkiye, F-35’lere yatırım yapan ülkelerden biri olduğu için satışın engellenmesi zor.

Yazılım detayı

Ancak İsrail, uçaklar Türkiye’ye verilse bile uçağın performansını artıracak yeni yazılımın sadece kendilerinde olması için uğraşıyor. Bu nedenle İsrail tarafı, Amerikalı yetkililerle görüşerek, F-35’lerin kapasitesini yükseltecek yazılım ve teknolojinin Türkiye’ye transfer edilmesini önlemek üzere çalışma yürütüyor. İsrailliler, F-35’e dair detayların Türkiye üzerinden diğer bölge ülkelerine sızmasından da endişeli. ABD ile Türkiye arasındaki plana göre Türkiye, 100 adet F-35 satın alacak. Öte yandan, halihazırda uçakların teslimatı konusunda pürüzler var. ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışının askıya alınmasını da içeren tasarıyla ilgili Türkiye’den sert bir açıklama gelmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD’nin F-35 savaş uçaklarının satışını askıya alması durumunda karşılık verileceğini söylemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.