"İsrail'de yalnızca sözde demokrasi var"

"İsrail'de yalnızca sözde demokrasi var"

İnsan hakları kuruluşu B’Tselem, İsrail'in ülkede sözde bir demokratik sistem uyguladığını belirten bir rapor yayımladı.

İsrail, 1 Kasım günü yeni hükümeti belirleyecek seçimler için sandık başına gidecek.

Seçimlere işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerinde yaşayan İsrailli vatandaşlar da katılacak.

B’Tselem tarafından yayımlanan raporda, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde yaşayan İsrailli vatandaşlar hakkında "İsrail topraklarının dışında yaşamalarına rağmen siyasete katılım haklarına el değilmediği dikkat çekiliyor.

Raporda, işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Yahudi yerleşimcilerin İsrail topraklarında yaşayan vatandaşlar gibi siyasete iştirak edebileceklerine vurgu yapılıyor.

Buna göre, Filistin topraklarındaki yasa dışı Yahudi yerleşimlerinde yapılan seçimler de İsrail'deki seçimlerle aynı ve düzenlemeler, tıpa tıp benzer şekilde işliyor. Bu sebeple Batı Şeria'da yaşayan Yahudi yerleşimcilerin tekrardan İsrail topraklarına geçip oy kulanmaları gerekmiyor.

İsrail merkezli B'Tselem, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimciler oy kullanma hakkına sahipken Filistinlilerin, İsrail seçimlerinde kurulan hükümet ve devlet aygıtlarında kendilerini temsil edemediğinin altını çiziyor.

"İsrail ayrımcı bir devlet"

Rapora göre İsrail, Batı Şeria'da tarafların siyasi mekanizmalara katılabileceği söylemini oluşturmaya çalışıyor. Yerleşimciler İsrail seçimlerine katılabilirken Filistinlilerin ise Filistin yönetimi için siyasete atılabileceğini belirtiyor.

Ancak sahada durum bundan biraz daha farklı.

Filistin yönetimi, Batı Şeria'da yalnızca sınırlı bir yönetime sahip, birçok şey İsrail'in izni doğrultusunda gerçekleşebiliyor.

Bu da İsrail'in Filsitin topraklarında büyük bir kontrolü sağladığı anlamına geliyor.

Öte yandan İsrail, yasa dışı olarak ilhak ettiği Doğu Kudüs'te Filistinlilere vatandaşlık hakkı vermedi, bu durum Filistinlilerin seçimlere katılmasını engelliyor.

Raporda sonuç olarak İsrail'in 'ayrımcı' apartheid bir yapı olduğuna hükmediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.