İsrail'deki koalisyon krizi üç seçimin ardından çözüldü

İsrail'deki koalisyon krizi üç seçimin ardından çözüldü

Koalisyon krizi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ile kurduğu hükümeti Meclise sunmasıyla son buldu.

İsrail'de Kasım 2018'de abluka altındaki Gazze Şeridi'nde düzenlenen saldırının ardından başlayan ve ülkede üç kez seçim düzenlenmesine yol açan koalisyon krizi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ile kurduğu hükümeti Meclise sunmasıyla son buldu.

Netanyahu-Gantz koalisyonunun yemin töreni öncesi Mecliste zaman zaman gerginlik yaşandı.

Yemin töreninden önce Netanyahu'nun konuşması sırasında muhalefet sıralarında, hakkındaki yolsuzluk davasına atıfta bulunularak, "rüşvet, dolandırıcılık, güveni boşa çıkarma" sesleri yükseldi.

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku milletvekilleri, konuşması sırasında sık sık Netanyahu'ya itiraz etti.

"Batı Şeria'da yer alan bazı bölgeler ilhak edilsin"

İsrail Başbakanı konuşmasında işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan bazı bölgelerin "ilhak" edilmesi gerektiğini ve bu adımın bölgeye "barış getirebileceğini" iddia ederken, Ortak Arap Listesi Bloku Milletvekili Yusuf Caberin, "İşgal ve ırkçılıkla barış olmaz." diyerek Netanyahu'ya tepki gösterdi.

Netanyahu-Gantz koalisyonu, 34 bakanlıkla İsrail tarihinde en fazla bakanlığın bulunduğu hükümet oldu.

Koalisyon krizi 3 erken seçime neden oldu

Eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Kasım 2018'de İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırının ardından varılan ateşkese tepki göstererek ortağı olduğu Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinden istifa etmişti.

Bu gelişme üzerine giderek zayıflayan Netanyahu koalisyonu Aralık 2018'de erken seçim kararı almıştı.

Ülkede biri 9 Nisan diğeri 17 Eylül'de olmak üzere geçen yıl 2 ayrı erken seçim yapılmış ancak ne sağ ne de sol blokta yer alan partiler koalisyonu kurmak için gerekli 61 milletvekiline ulaşabilmişti.

Eylüldeki seçimin ardından da hükümetin kurulamaması üzerine İsrail'de halk, 2 Mart'ta yeniden sandık başına gitmişti.

Netanyahu'nun liderliğindeki Likud partisi 120 sandalyeli meclise 36 milletvekili göndererek seçimi önde tamamlamıştı.

Mavi-Beyaz lideri Gantz, 2 Mart'taki seçimin ardından rakibi olan Netanyahu ile koalisyon hükümetini kurma konusunda anlaşmıştı. Bunun üzerine Yeş Atid ve Telem Partisi, ortağı olduğu Mavi-Beyaz İttifakından ayrılmıştı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.